Vervolg van Ziek zijn (ook in je hoofd) begint vaak in je darmen . Dit keer het GAPS dieet.

Venlo -6-7-2016 -Gezonde darmflora met het GAPS dieet

In het vorige artikel, getiteld”.Ziek zijn (ook in je hoofd) begint vaak in je darmen.”staat waarom een gezond darmmilieu zo belangrijk is voor onze gezondheid. Als je darmflora niet goed functioneert kan je gezonde dingen eten zo veel je wilt, maar als het niet goed wordt opgenomen heb je er weinig aan. De principes van het GAPS-dieet zijn er op gericht om beschadigde darmen weer op te bouwen. Dan pas kan je optimaal profiteren van gezonde voeding.

Er zijn bijvoorbeeld pathogene bacteriën die vooral op ijzer teren en alle ijzer uit je eten wegpikken. Meer ijzer innemen maakt die bacteriën alleen maar sterker maar lost je bloedarmoede mooi niet op. Over het algemeen geldt dus: de beste manier om een nutriëntentekort op te lossen is ten eerste de darmflora herstellen. En daar kunnen we met ons moderne dieet allemaal wel wat aan verbeteren.

Gezond wordt ongezond

Zolang de darmflora niet op orde is, kunnen gezonde dingen zelfs ook contraproductief werken. Vezels kunnen we bijvoorbeeld alleen verteren met behulp van darmbacteriën. Ze worden dan gedeeltelijk afgebroken tot oligosacchariden, aminozuren, mineralen en organische zuren. Daardoor kunnen vezels nuttig zijn voor onze gezondheid. Vezels vormen zelfs de natuurlijke habitats voor de goede darmbacteriën. Maar als de darmflora uit balans is, gaan de verkeerde bacteriën gebruik maken van de vezels en maak je de problemen daar beneden alleen maar erger.

Lactose (melksuiker) kunnen we ook alleen verteren met behulp van goede bacteriën. Lactose verterende bacteriën zijn vooral bepaalde ecoli bacteriën. Ecoli heeft voor de meeste mensen een nare bijsmaak gekregen na de EHEC-uitbraak van 2011 (een variant van ecoli). Maar de goede varianten van ecoli zijn juist essentiële inwoners van onze darm. Ze produceren zelfs vitaminen en vangen tekorten op in tijden van voedselschaarste. Zorgen dat je de goede ecoli bacterien in je darmen hebt is de beste manier om je te beschermen tegen slechte ecoli varianten. En helpt dus ook om lactose beter te kunnen verteren.

labo-ecoliehec-170_400_05

Principes van het GAPS dieet

Neurologe N. Campbell heeft een dieet ontwikkeld waarmee mensen met GAPS (gut and psychology syndrome) hun darmflora kunnen herstellen. In principe is het GAPS-dieet dus bedoeld voor mensen met darmproblemen. Het helpt om een beschadigd darmmilieu weer op te bouwen. Vandaar dat er af en toe ook adviezen in zitten die niet van toepassing zijn op mensen met gezonde darmen. Maar er zijn wel een aantal principes die voor iedereen goed kunnen zijn om (tijdelijk) te volgen.
Het officiële dieet bestaat uit 3 fasen:

1. Het introductie-dieet waarin je behoorlijk wat moet weglaten. Het is een combinatie van een darmherstel- en een eliminatie-dieet. Bij een eliminatie-dieet eet je een tijd alleen voedingsmiddelen waarvan bekend is dat bijna niemand daar allergisch op reageert (zoals rijst). Daarna introduceer je één voor één de andere voedingsmiddelen en kijk je wat voor effect dit heeft. In het geval van het GAPS introductie dieet eet je hoofdzakelijk zelfgemaakte vlees- of visbouillon. Gelatine is namelijk helend voor de darmwand. Daarnaast  is probiotische voeding belangrijk in de vorm van gefermenteerde groenten en het sap ervan. Later kunnen ook gefermenteerde melkproducten toegevoegd worden en eigeel. Het introductie-dieet kan tot ontwennings- of ontgiftigings-verschijnselen lijden, maar versnelt de genezing wel een flink stuk.

2. Daarnaast is er het volledige GAPS-dieet wat je een paar jaar (Campbell adviseert minimaal 2 jaar) kan volhouden. Hierbij eet je voornamelijk voeding met veel voedingswaarde en die herstellend is voor de darmen. Alle voorbewerkte voedingsmiddelen gaan in de ban en je maakt zo veel mogelijk zelf (met name de bouillons en gefermenteerde melkproducten). Als je dat voor elkaar krijgt ga je er natuurlijk sowieso een stuk op vooruit ;-).

pickles-Ted-Kanakubo

3. In de afbouwfase kan je bepaalde voedingsmiddelen weer introduceren, zoals granen.

Voor meer gedetailleerde informatie over het hele Gaps-dieet kan je het beste zelf het boek lezen of kijken op de officiële website van het GAPS-dieet, of op Nederlandse GAPS-websites zoals www.echtgezondeten.nl, of www.gapsvoedingstherapie.nl. Zie verder https://youtu.be/GjJhh47Emao?list=PLCAF30F79A5F92FB8

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen