Deze keer is een Blerickse ondernemer de ondernemer van de week.

Foto: Rob Hompe

Venlo -22-04-2016 – Wie is die ondernemer dan, die notabene door zijn personeel wordt voorgedragen.?

Zijn naam: Adri Gakeer en hij is sinds september 2015 de trotse bevlogen eigenaar van Bruna boekhandel in de Kloosterstraat. Als ondernemer van de week aangedragen door zijn personeel, dus voor ons reden genoeg om te gaan kijken wie er achter deze naam schuil gaat. Adri, geboren Zeeuw, verder getogen in Waalre en nu  geland in het Limburgse. Naast eigenaar van de Blerickse vestiging ook mede eigenaar van een Bruna boekhandel in Weert. Zo, genoeg feiten op een rij, want het gaat om de mens Adri.

DSC_7766

En dat ervaar je maar al te snel als  je met Adri aan de koffie zit achter zijn zaak. Zijn oog laat het beeldscherm van de zaak geen seconde uit het oog en bij navraag blijkt dat hij een nieuwe medewerker in de zaak heeft staan, die indien nodig een beroep op hem moet kunnen doen.

DSC_7771

Dit is kenmerkend voor Adri; zijn ogen scannen de zaak door  op zoek naar  scheef liggende stapels boeken, artikelen die op de grond zijn gevallen en  klanten die met een vragende blik voor een rek boeken of tijdschriften staan.

DSC_7783  Adri is al sinds 1986 ondernemer. Eerst 11 jaar in de sigarenzaak van zijn tante en vanaf 1997 heeft hij de overstap gemaakt naar Bruna. Hij is aan dit bedrijf verbonden gebleven, omdat ze naar zijn zeggen hun zaakjes  voor de werknemers goed geregeld hebben. Wel van belang in en tijd waarin de  internetbedrijven in volle hevigheid zijn opgerukt er dus veel concurrentie is op het boekengebied.

Van 2001 -2009 was hij eigenaar van vijf Bruna winkels, maar zoals hij zegt, waren dat gouden tijden van weleer, die niet meer terugkomen. De detailhandel is sterk veranderd, waardoor het accent in toenemende mate kwam te liggen op het aanboren van een niche markt of het  je profileren door kennis van zaken en hart voor de klant die komt kopen. Dat laatste  is Adri op het lijf geschreven. Hij omschrijft zichzelf als een mensenmens.

DSC_7762

Het overnemen van de zaak aan de Kloosterstraat eind vorig jaar heeft hem vanuit zijn kracht laten werken. De eerste twee maanden goed kijken en luisteren naar klanten en medewerkers. Vervolgens de  veranderingen die  voor een beter bedrijfsresultaat gewenst zijn doorzetten en met name  veranderingen aanbrengen om het product beter te tonen . Adri wil een belevingswinkel, waarin zijn eigen wijze van ondernemen doorklinkt; het duidelijk en overzichtelijk etaleren, waardoor de klant wordt uitgenodigd binnen te lopen en verder te gaan kijken op ontdekkingstocht door de winkel.

DSC_7786

De eisen die hij aan zijn personeel stelt zijn: betrokkenheid, goed geïnformeerd zijn en open staan. Zelf geeft hij hierin het voorbeeld en  is niet te beroerd mee op te ruimen, te stofzuigen en koffie  mee te nemen voor de collega in het postkantoor die daar nog  een lange rij klanten, veelal van buitenlandse afkomst  moet helpen en tevreden weg laten gaan.

DSC_7790

Bruna is niet alleen een boekhandel, maar is ook gespecialiseerd in cartridges, kaarten , tijdschriften ,etc.

Adri geeft ook aan dat hij wil inspelen op de vraag van de klant. Moeten er voor bepaalde formulieren pasfoto’s bijgeleverd worden, springt hij er op in door een pasfoto automaat aan te schaffen, zodat de klant ter plekke zijn document van de benodigde pasfoto kan voorzien.

DSC_7770

Het geplande uur voor het interview is voorbij en inmiddels is het gesprek wel drie keer onderbroken om even bij te springen. Het is mooi om te zien dat  werken en klantgerichtheid zo dicht bij elkaar liggen.

Ik denk dat de uitspraak “werk is mijn leven “en “ mijn leven is mijn werk” op deze ondernemer zeer van toepassing is. Ik vind dat de collega’s dan ook zeer te recht deze ondernemer hebben genomineerd als ondernemer van de week.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen