Terugblik op de week tegen de geldzorgen

23 okt , 23:15 Gemeente
collage 1
Veel inwoners hebben geldproblemen en praten er uit schaamte liever niet over. Daarom was er in de week van 13 tot en met 18 oktober aandacht voor geldzorgen.

Diverse maatschappelijke organisaties sloegen hun handen ineen. Samen met de gemeente Venlo informeerden ze inwoners over geldzorgen met als doel ‘praat erover’. En heb je zelf geen geldzorgen leef je dan in en heb meer begrip. 

Samenwerken bij leerzame activiteiten 

De week startte bij ’t Groenewold onder leiding van Bindkracht. Na een spetterende act van Urban Dance Studio konden deelnemers genieten van een kopje soep van het Leger des Heils. Daar informeerden onder andere de cliëntenraad Sociale Dienst en de Jeugdfondsen over de diverse mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Er was ook ruimte voor spel: de aanwezigen speelden samen het spel arm en rijk. 
Gedurende de week speelden de budgetcoaches van Incluzio Sociale Basis het boodschappenspel. Twee vragen stonden centraal: Wat kosten deze boodschappen en hoe lang kun je ervan eten? Had je het goed, dan kon je een gevulde boodschappentas winnen. Met jongeren speelden ze de escaperoom ‘foute centen’ bij de bibliotheek Venlo. 
Humanitas en Resto van Harte werkten samen door informatie over de datgeldtvoormij.nl te delen tijdens twee diners van Resto van Harte. Op deze website kan een inwoner bekijken welke geldregelingen zij kunnen aanvragen. Soms levert het wel tot €1500,- euro extra per jaar op. 
Het fietsenproject van Stichting Leergeld en Kan Doen is een daverend succes. Bij Stichting Leergeld vragen kinderen een fiets aan om mee naar school of een vereniging te gaan. Kan Doen zorgt ervoor dat de fietsen worden gemonteerd. Er zijn in 2024 al 500 fietsen bij Kan Doen aangevraagd voor kinderen die opgroeien met geldzorgen. 

Een leven met geldzorgen 

Met de inleefwandelingen gaf Steef van Reenen een inkijkje in de wereld van zijn dakloze bestaan. Hij was zelf ooit dakloos en leefde drie jaar lang op de Venlose straten. Hij nam ambtenaren mee naar de plekken die voor hem belangrijk waren. Er kwam meer begrip voor zijn situatie en de moeilijkheden waarmee daklozen kampen. 
Wethouder Boom leefde samen met zijn gezin een maand lang van een basisinkomen. Hij liet in een aantal korte videoberichtjes zien hoe zij dat ervaren hebben. Het maken van keuzes over normale dagelijkse gebeurtenissen was niet eenvoudig met een laag budget. Je doet al snel niet meer mee in de samenleving omdat de kosten te hoog zijn. Samen met ervaringsdeskundige Marieke Jacobs vertelde hij bij Omroep Venlo wat het leven met weinig geld met je doet. 
De week werd afgesloten met een masterclass ‘Anders kijken naar armoede.’ De masterclass werd verzorgd door politicoloog en bestuurskundige Tim ’s Jongers. Hij nam ons mee in de wereld achter armoede. De boodschap van Tim was helder: stel de goede vraag en betrek mensen met ervaringskennis in je beleid en uitvoering.