Op woensdag 13 november bracht staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vicky Maeijer (PVV), een bezoek aan Venlo. De staatssecretaris werd op Sportpark Herungerberg welkom geheten door wethouder Jacques Smeets.
Aanleiding
Aanleiding voor het werkbezoek was het Verdrag Handicap van de Verenigde Naties (VN), dat er op toeziet dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-verdrag door het opstellen van een inclusie-agenda.
Venlose inclusie-agenda
De gemeente stelt voor het einde van het jaar de Venlose inclusie-agenda 2024 - 2028 vast, waarin extra aandacht is voor toegankelijkheid en inclusie voor mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, sensorisch, etc.). Daarnaast is de Venlose inclusie-agenda gericht op mensen die op basis van andere identiteitskenmerken het gevoel hebben er niet bij te horen (op basis van bijvoorbeeld geloof, huidskleur, opleidingsniveau, financiële situatie, genderidentiteit).
“Onze agenda richt zich eigenlijk op iedereen die op dit moment, of in de toekomst, te maken krijgt met uitsluiting, discriminatie of vooroordelen,” stelt wethouder Jacques Smeets (Welzijn). “Het ultieme doel is dat iedereen in Venlo naar vermogen meedoet, dat iedereen ertoe doet en dat men dat ook zo beleeft. Tijdens een goed gesprek hebben we de Venlose aanpak bij de staatssecretaris onder de aandacht gebracht.”
Programma
Tijdens het programma, dat samen met Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg en Stichting MEE is samengesteld, werd een demonstratie handbiken en tandemfietsen gegeven. Ook ging de staatssecretaris in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen over waar zij in hun dagelijks leven tegenaan lopen.
Staatssecretaris Maeijer: “Sporten is leuk, gezond en sociaal. Je gunt iedereen daarin dezelfde kansen om mee te doen. Fantastisch mooi om te zien wat er allemaal kan bij handbike vereniging Euregio en het handbiken zelf ook eens te proberen! Maar minstens net zo belangrijk is het gesprek dat we daarna voerden, waarin mensen aangaven waar ze tegenaan lopen als het gaat om ondersteuning of het regelen van voorzieningen voor hun beperking. We hebben hier echt nog een hoop werk in te doen, samen met de gemeente.”