Twee succesvolle programma's uit de ketenaanpak Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg zijn voor 2025 verlengd. Het gaat om Nu Niet Zwanger en VoorZorg. De uitvoering van deze programma's wordt gedaan door de GGD Limburg-Noord.
De verlenging van de huidige dienstverleningsovereenkomst is nodig om toe te kunnen werken naar een structurele borging van deze programma's in het takenpakket van de GGD Limburg-Noord.
Nu Niet Zwanger is een programma waarbij het taboe doorbroken wordt om te praten over een kinderwens. Het biedt hulpverleners praktische en concrete tips om open en eerlijke gesprekken te voeren over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Het doel van Nu Niet Zwanger is dat mensen in kwetsbare omstandigheden een bewuste en geïnformeerde keuze kunnen maken over het moment van hun kinderwens, zodat ze niet worden overvallen door een onbedoelde zwangerschap.
Nu Niet Zwanger richt zich op mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die (tijdelijk) in een kwetsbare situatie zitten en bijvoorbeeld te maken hebben met psychiatrische problemen, schulden, armoede, verslaving of huiselijk geweld. Een onbedoelde zwangerschap kan het leven van mensen in een kwetsbare situatie nog moeilijker maken.
In Venlo zijn (tot november 2024) in totaal 150 mensen bereikt, met wie vanuit het programma Nu Niet Zwanger gesproken is over een eventuele kinderwens. Daaruit heeft 93 procent zelf de keuze gemaakt om de kinderwens uit te willen stellen.
De samenwerking tussen verschillende partners zoals verloskundige praktijken, huisartsen, ziekenhuizen, kraamzorgorganisaties, asielzoekerscentra en organisaties uit het sociale domein, verloopt goed dankzij een sterke integrale aanpak en goede afstemming, wat essentieel is voor het vergroten van de kans van slagen.
VoorZorg is een intensief huisbezoekprogramma voor aanstaande moeders in een zeer kwetsbare situatie, die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Een gespecialiseerd verpleegkundige ondersteunt hen gedurende een periode van 2,5 jaar tijdens de zwangerschap, het ouderschap, de verzorging en opvoeding, gezondheid en levensloopontwikkeling en bij het organiseren van hulp.
In potentie zijn er in Venlo jaarlijks vier tot acht zwangeren in een zeer kwetsbare situatie. In 2024 is er in Venlo bij twaalf cliënten de inzet van VoorZorg opgestart, waardoor het bereik groter is dan in eerste instantie werd verwacht.
Er wordt vooraf goed gekeken of de inzet van VoorZorg het meest passend is bij de betreffende ouder en of de motivatie voldoende is om het hele traject aan te willen gaan. De ondersteunende rol van het netwerk om met het traject VoorZorg aan de slag te gaan is zeer helpend. Gedurende het gehele traject wordt er doelmatig en volgens een vaste methode gewerkt aan thema’s waarvan bekend is dat ze in kwetsbare situaties spelen, zoals hechting, veiligheid en financiën. Effectstudie toont aan dat VoorZorg kindermishandeling en huiselijk geweld bij de doelgroep vermindert en leefstijl bevorderend is. Het vroegtijdig signaleren en handelen is zeer helpend in casussen die passen binnen het VoorZorg-traject. Als voornaamste reden hiervoor geldt een goede relatie tussen de verpleegkundige en (toekomstige) moeder. De langdurige inzet van het traject draagt hieraan bij.
De omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later. Door nu te investeren in een goede, kansrijke start voor elk kind, bouwen we aan een gezonde generatie in de maatschappij van morgen. De focus van Kansrijke Start ligt zowel op het welzijn van het kind als op de ondersteuning van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie.
Samenwerken is de rode draad in het hele programma en in ieder traject. Kansrijke Start is een regionale samenwerking binnen Noord- en Midden-Limburg, die wordt begeleid door een programmaregisseur vanuit de GGD Limburg-Noord. De uitvoering van de verschillende projecten, waaronder Nu Niet Zwanger en VoorZorg, vinden lokaal plaats in samenwerking met de GGD.
Nu Niet Zwanger en VoorZorg zijn lokaal verankerd in het beleidskader Fier op Venlo, het regionale beleidsplan Jeugd en het regionale preventieplan.