Groenten als tussendoortje de normaalste zaak van de wereld

01 feb 2019, 9:02 Gemeente
441 groenteboxjes
© Venlo Online.

Kinderen tot twaalf jaar eten te weinig groenten en dat terwijl groenten eten goed is voor de gezondheid. Zeker voor opgroeiende kinderen. Daarom start Venlo, samen met JOGG gemeenten Venray en Horst aan de Maas het groenteboxjesprogramma.

Onderzoek

Een groot deel van de kinderen tot twaalf jaar eet niet genoeg groenten en fruit. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête die het CBS jaarlijks afneemt samen met het RIVM en het Voedingscentrum. Bij de jongste kinderen eet gemiddeld maar 50% van de kinderen genoeg groente en fruit.

De groenteboxjes

Voor de allerjongste kinderen heeft JOGG (JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht) eerder al de ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ aanpak ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met de GGD, om het eten van groenten bij de allerjongste kinderen te stimuleren. De resultaten hiervan zijn positief.

Groenteboxjes is het vervolg en is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Met het groenteboxjesprogramma krijgen ouders en medewerkers van bijvoorbeeld de kinderopvang praktische en positieve tips om het eten van groenten als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van kinderen. Groeten eten wordt leuk gemaakt voor de kinderen door te werken met een stickerkalender en speciale groenteboxjes.

Donderdagochtend 31 januari zijn vijf kinderopvanglocaties van Spring in Venlo centrum gestart met het uitproberen van de Groenteboxjes. Wethouder Frans Schatorjé heeft het boekje ‘opstaan koelie’ voorgelezen en erna hebben alle kinderen lekker bewogen, water gedronken en samen groenten gegeten.

Alle peuters aan de groente

Groenten eten is goed voor de gezondheid van kinderen. Het eten van verschillende soorten groenten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook is het een goede gewoonte waar kinderen de rest van hun leven voordeel van zullen hebben. Een dag biedt, naast het avondeten, voldoende eetmomenten waarop kinderen van alle leeftijden groenten kunnen eten. Denk aan de vaste momenten op de kinderopvang, de schoolpauzes, de lunch, de snackmomenten bij thuiskomst uit school of na het sporten.

Groente.. zet je tanden erin!

Met de themacampagne ‘Groente… zet je tanden erin!’ brengen we een beweging op gang waarmee we kinderen en hun ouders stimuleren dagelijks meer groente te eten. Onder deze campagne vallen onder andere de ‘groentehapjes in 10 stapjes’, het Nijntje beweegtraject op de basisscholen en de jaarlijkse beweegfeesten.