Het maaiseizoen in onze gemeente is van start gegaan. Vanaf het voorjaar gaan we aan de slag met het onderhoud van bermen, grasvelden en bloemenmengsels. Dit doen we niet alleen voor een gezonde en leefbare omgeving maar ook om de biodiversiteit te stimuleren.
Maaien is belangrijk voor verschillende onderdelen van het onderhoud in onze gemeente. Door gras te maaien, verbeteren we de zichtbaarheid op kruispunten en langs wegen. Daarnaast maaien we om invasieve exoten (waaronder de Reuzenberenklauw) te beheren. Deze planten kunnen overlast veroorzaken. Door ze te maaien houden we ze onder controle.
Er is steeds meer aandacht om het soortenrijkdom in de openbare ruimte te vergroten, dit noemen we biodiversiteit. Wanneer er nieuwe soorten opkomen kan de maaifrequentie daarop aangepast worden. Op deze manier bieden we een betere leefomgeving voor planten en dieren. Zo zorgen we ervoor dat er afwisselende bloemen, gras en andere planten blijven staan die belangrijk zijn voor insecten en andere dieren.
Hoe vaak er gemaaid wordt, hangt af van het type gras en de locatie. In de meeste gevallen maaien we één keer per jaar, meestal in de herfst. Op andere plekken maaien we twee keer per jaar, met de eerste maaibeurt in het voorjaar en de tweede in de herfst. Dit betreft vooral stroken langs de wegen en gevaarlijke uitzichthoeken. Hierdoor dragen we bij aan een veiligere omgeving. Op de andere locaties maaien we drie tot vijf keer per jaar. Dit doen we om een gezond en gevarieerd groenbeheer te behouden.
Bij enkele grotere oppervlaktes kiezen we ervoor om in meerdere fases te maaien. Door gefaseerd te maaien kunnen we bloeispreiding genereren. Zo blijven er verschillende bloemen en planten staan wat belangrijk is voor de bijen en vlinders. Hierdoor is er steeds nectar en stuifmeel beschikbaar. Daarnaast worden in de bermen geen bladeren geruimd. Deze aanpak verbetert het bodemleven en geeft meer schuilplekken voor insecten en andere dieren.
Op een aantal locaties in de gemeente hebben we bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid die vanaf het vroege voorjaar kunnen gaan bloeien. Deze kleurrijke mengsels zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar zijn ook goed voor de biodiversiteit. Wanneer we deze locaties maaien, zorgen we ervoor dat de zaden van de planten blijven liggen. Hierdoor kunnen de planten zich verspreiden.
Op specifieke locaties zetten we schapen in voor beheer. Ze helpen bij het onderhouden van graslanden en bermen op taluds en in drassige gebieden. Schapen eten selectief en zorgen daarmee dat bepaalde planten niet gaan domineren waardoor er ruimte blijft voor een variatie aan planten en bloemen.
Ook de komende jaren zetten we ons in om het maaibeheer te optimaliseren en de biodiversiteit in onze gemeente te versterken. We blijven actief op zoek naar innovatieve en duurzame manieren om natuur en groen te bevorderen. Zo bouwen we samen aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving.