Nieuwe wijkraad Venlo Centrum geïnstalleerd

Foto: © Wijkraad Venlo centrum.

Een nieuwe Wijkraad is geïnstalleerd in de wijk Venlo Centrum. Het nieuwe bestuur, voorgezeten door oud VVV-profvoetballer Ger van Rosmalen, borduurt voort op de goede zaken die het vorige bestuur heeft uitgevoerd en vult deze aan met nieuwe activiteiten. “Wij geloven dat betrokken bewoners essentieel zijn voor een fijn woonklimaat. Alles wat wij als Wijkraad doen is daarom gericht op het stimuleren en ondersteunen van bewonersinitiatieven. Om dat te bewerkstelligen zoeken wij contact met twee vertegenwoordigers vanuit elke straat in onze wijk.” Checken of jouw straat al bekend is bij de Wijkraad kan via de website wijkraad venlo centrum.nl.

Opvullen van een vacuüm
De nieuwe Wijkraad is samengesteld nadat er een vacuüm ontstond, doordat het voltallige bestuur van het toenmalige Wijkoverleg Venlo Binnenstad, na 15 jaar trouwe dienst, zijn taken neerlegde. Ger van Rosmalen vervolgt: ” De afgetreden voorzitter Joop Janssen heeft zich jarenlang dag- en nacht ingezet voor de Venlose binnenstad, maar een opvolger werd niet gevonden. Het toenmalige Wijkoverleg kende naast Joop een vaste groep kartrekkers, maar het lukte onvoldoende om jong bloed aan te trekken. De groep kartrekkers kromp en de slagkracht van het Wijkoverleg verdween. Het Wijkoverleg was feitelijk Joop Janssen geworden. Hoe nobel de inzet van Joop ook was, het oude Wijkoverleg kon zo niet doorgaan. Een ommezwaai was nodig. Samen met drie andere bestuursleden en ondersteuning vanuit de Gemeente Venlo hebben we een nieuwe naam en invulling gegeven voor Wijkraad Venlo Centrum.”

Een Wijkraad is de spreekbuis van een wijk
Lud van de Wiel, secretaris van de nieuwe Wijkraad vervolgt: “Een wijkraad vertegenwoordigt alle bewoners uit hun wijk en is daarmee een spreekbuis tussen bewoners en instanties, waaronder ook de gemeente. Neem nou het parkeerprobleem. Woon je in de wijk Venlo Centrum, grote kans dat je last hebt van het tekort aan parkeerplaatsen. Iedere straat in het centrum ervaart dit probleem in meerdere of mindere mate. Elke burger kan individueel in gesprek gaan met de gemeente, maar we kunnen ook de krachten bundelen. En daar is de Wijkraad voor. Of wellicht nog actueler: kijk naar de discussie over de opvang van arbeidsmigranten in het Ven. Het is in zo’n geval essentieel dat burgers georganiseerd zijn om gezamenlijk hun stem te kunnen laten horen. Onze overtuiging: een goede organisatie zet je op vóórdat je deze nodig hebt. De Wijkraad Venlo Centrum organiseert zich nu en heeft jou daarbij nodig.”

Alleen ga je sneller, samen kom je verder
“Nu moet je niet denken dat de Wijkraad er alleen maar is voor de collectieve klaagzang richting de Gemeente,” vult Ger aan. “We zijn allemaal onderdeel van de samenleving. Nieuwe dingen opbouwen en innovatie aanjagen doen we ook als gemeenschap. Wij brengen als Wijkraad bewoners vanuit verschillende straten, maar met dezelfde dromen samen en helpen ze gezamenlijk ideeën te realiseren en klachten op te lossen. Het is zoals het aloude gezegde: Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Ondersteuning vanuit de gemeente Venlo
Thieu Hovens, penningmeester van de nieuwe Wijkraad: “De gemeente streeft ook naar het vergroten van het aantal betrokken bewoners, vanuit alle leeftijdsgroepen en nationaliteiten en stelt daarom jaarlijks een budget beschikbaar aan de Wijkraad om dit te faciliteren. Wij brengen als Wijkraad per thema mensen samen die de stem van de wijk kunnen vertegenwoordigen en die precies weten, voor hun eigen thema, bij welke instanties of loketten van de gemeente bewonersinitiatieven kunnen aankloppen voor hulp. Zo hebben we een commissie Groen die straten kunnen adviseren hoe ze, bijvoorbeeld met het SAM-fonds, zelf hun eigen straat kunnen vergroenen. De  nieuwe Wijkraad doet dit niet voor je. De Wijkraad helpt je doen. Samen met andere straten en burgers. Daarin wijkt de Wijkraad echt af van het oude Wijkoverleg.”

Ons doel: Iedere straat vertegenwoordigd
Melanie van Norden, lid PR van de Wijkraad: “Wellicht het belangrijkste van alles is dat de Wijkraad iedere straat vertegenwoordigt en dat iedere burger zich vertegenwoordigd voelt. We zoeken daarom twee contactpersonen vanuit elke straat in onze wijk. Twee keer per jaar organiseren we een inspiratiesessie met alle vertegenwoordigers van elke straat. Zes keer per jaar komen de kernteams, bijvoorbeeld de commissie Schoon, per thema samen. En elke maand delen we goede ideeën en beproefde oplossingen in een nieuwbrief en op social media. Heeft één straat een oplossing gevonden die bijvoorbeeld werkt om hanggroepen te weren, dan brengen we die kennis dus naar alle straten van onze wijk. Straten die geïnspireerd raken en ook hun eigen hanggroep-probleem willen oplossen hebben zo een kant-en-klaar plan én een ervaringsdeskundige binnen bereik.” Of jouw straat al vertegenwoordigd is zie je op de  website van de wijkraad: Wijkraadvenlocentrum.nl. Daar kun je ook het contactpersoon van je straat doorgeven en je abonneren op de nieuwsbrief van de Wijkraad.”

Vrijwilligerswerk voor de wijk is als een estafette
Ger sluit af: “Een goede Wijkraad draait niet op één bevlogen Venlonaar. Maar wordt gedragen op de schouders van velen. En we weten heel goed: Veel mensen hebben het druk. Werk, Gezin, School, Hobby, enz… We zoeken niet alleen bevlogen pensionadas maar juist ook (buitenlandse) studenten, dertigers en veertigers die hun eigen perspectief, kennis en netwerk meebrengen. Tegen hen die twijfelen of ze zich ook in kunnen zetten voor de Wijkraad zeg ik dan ook graag: iedereen met een positieve instelling is welkom. Meehelpen om jouw straat of wijk fijner te maken is geen dagtaak. Zie het als een estafette en iedere bewoner kan prima één keer het stokje aanpakken en weer doorgeven. Wij brengen een diverse groep samen die zich (een keer) in wil zetten. Man/vrouw, puber/pensionada, geboren Venlonaar/passant. Wij zorgen ervoor dat goede ideeën worden gedeeld. Maar zonder betrokkenheid van bewoners is er geen Wijkraad en zeker geen betrokken wijk.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen