Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen

Foto: © Jikke aan de balie - gemeente Venlo.

Vluchtelingen uit Oekraïne worden gevraagd zich te laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Dat geldt ook voor vluchtelingen die nu bij familie of vrienden wonen. Met een inschrijving krijgen zij een Burgerservicenummer (BSN). Dit BSN is nodig om bijvoorbeeld te kunnen gaan werken en om aanspraak te kunnen maken op de speciale voorzieningen zoals leefgeld. Alle vluchtelingen binnen de opvanglocaties in Venlo zijn al ingeschreven. De vluchtelingen die verblijven in de particuliere opvang kunnen nu een afspraak plannen en zich inschrijven.

Hoe werkt het?
Inschrijven kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan door te bellen met 14077. Inschrijven gebeurt op het Stadskantoor. Bij het inschrijven is het belangrijk dat de medewerkers van de gemeente de identiteit/nationaliteit kunnen vaststellen. Dit kan met een Oekraïens paspoort, Oekraïense nationale identiteitskaart of nationaal paspoort/identiteitskaart en een verblijfsvergunning van Oekraïne. Kinderen die binnen gezinsverband meereizen, kunnen ook zonder documenten ingeschreven worden in de BRP.

Paspoort moet leesbaar zijn
Een paspoort uit Oekraïne dat vóór 2016 is uitgegeven is vaak tweetalig: Oekraïens en Russisch. Dit document is meestal nog handgeschreven. Dit is voor de gemeente niet altijd leesbaar. Als het document niet vertaald kan worden of niet leesbaar is, dan dient de vluchteling een certificaat van identiteitsvaststelling aan te vragen bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. De vluchtelingen kunnen dit certificaat online aanvragen bij de ambassade via https://nl-ukraine.nalog.nl/nl-ukr-cert/. Oekraïners kunnen dat certificaat ook aanvragen tijdens het inloopspreekuur van de consulaire afdeling van de Oekraïense ambassade. Geopend op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur aan de Zeestraat 78, 2518 AD in Den Haag.

Meer informatie
Iedere dinsdag en donderdag organiseert Vluchtelingenwerk een spreekuur voor mensen uit Oekraïne. Op dinsdag van 09.30 uur – 12.00 uur en op donderdag van 13.00 uur – 15.30 uur. Het spreekuur vindt plaats op de Kazernestraat 20, 5928 NL, Venlo-Blerick. Hier kunnen mensen terecht met vragen over bijvoorbeeld: verblijfsrecht, asiel, zorg, werk, inkomen of verloren familie. Verder is meer informatie te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rvig.nl/brp/inschrijven-oekrainers-in-de-brp/inschrijving-van-personen-uit-oekraine-in-de-brp

Of kijk voor informatie over deze en andere zaken op https://www.refugeehelp.nl/get-help en https://www.venlo.nl/oekraine.

© Gemeente Venlo

 

 

Reacties

Cookieinstellingen