Keigezond Limburg: ieder kind een gezonde toekomst

Foto: © Kei gezond - Limburg.

Het leefgedrag van kinderen op een positieve manier veranderen. Dat is het doel waar alle partners van de Limburgse alliantie tijdens de provinciale kick-off Limburgse Netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas voor gaan. De komende drie jaar worden 1.300 kinderen met overgewicht & obesitas begeleid naar een gezonde(re) leefstijl en een gezonder gewicht. 

Aftrap Keigezond Limburg voorbeeld voor Nederland
Afgelopen week gaven Provincie, zorgverzekeraars, gemeenten, huisartsenzorggroepen, ziekenhuizen, GGD’en en tal van andere organisaties het startsein voor de Limburgse netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas: Keigezond Limburg. Ook de Staatssecretaris Maarten van Ooijen (WVS) toonde zich enthousiast bij de aftrap van de netwerkaanpak: “Kinderen met overgewicht vragen onze aandacht. Hun kwaliteit van leven kan daar flink onder lijden. Nu én later. De Limburgse aanpak laat zien waarmee kinderen en gezinnen succesvol geholpen zijn om op gezond gewicht te komen en blijven. We kunnen allemaal veel leren van Limburg!”

Overgewicht bij kinderen vraagt nieuwe aanpak
1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht en/of obesitas. Ook in Limburg hebben we dus een stevige uitdaging als het gaat om het ondersteunen van kinderen (en het gezin) met (beginnend) overgewicht en obesitas. Om die reden zijn de regio’s Noord-, Midden-, en Zuid-Limburg een samenwerking gestart om deze gemeenschappelijke opgave aan te gaan als één Limburgse alliantie, die door Provincie Limburg ondersteund wordt.

In een veilige en vertrouwde omgeving werken ze met coaching en begeleiding stap voor stap aan het creëren van een gezonde(re) leefstijl. Dat maakt niet alleen dat de kinderen zich fysiek beter voelen, maar ook lekkerder in hun vel zitten. Een centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach zijn de spil in dit netwerk.

Integrale samenwerking draagt bij aan succes
In de Limburgse Netwerkaanpak zijn preventie en zorg met elkaar verbonden met een brede blik op het kind en z’n omgeving. Gemeenten en zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren de ondersteuning en begeleiding van de kinderen. De monitoring en evaluatie van deze aanpak is in handen van de Academische Werkplaats Zuid-Limburg, MUMC+ en GGD. De verwachting is dat deze aanpak zo goed aanslaat, dat deze in de basisverzekering wordt opgenomen. Het is een voor Nederland unieke samenwerking. Alles met het doel om kinderen en gezinnen passende ondersteuning te bieden, hun zelfredzaamheid te vergroten en waarbij zij zelf regie nemen en houden.

Keigezond in Venlo
Er wordt in Limburg gefaseerd gestart met de netwerkaanpak Keigezond. Het doel is om in de loop van 2022 te starten in Venlo. In Venlo gaan we de komende maanden eerst een netwerk bouwen met professionals die de Venlose kinderen zorg op maat kunnen bieden. Zodra het netwerk is gebouwd krijgen kinderen vanaf licht overgewicht tot kinderen met ernstig overgewicht (obesitas) de mogelijkheid om samen met hun omgeving via de aanpak Keigezond te werken aan een gezonder gewicht.

De netwerkaanpak Keigezond is een aanvulling op andere gezondheidsprogramma’s die zich richten op preventie in Limburg zoals JOGG: Gezonde jeugd, gezonde toekomst, Gezonde Basisschool van de Toekomst, De Gezonde School en Kansrijke Start.

De Limburgse Netwerkaanpak is een samenwerking van;

• Academische Werkplaats Publieke Gezondheid
• GGD Limburg-Noord & GGD Zuid Limburg
• Gemeenten Heerlen, Horst a/d Maas, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen en Venlo
• Huisartsenzorggroepen Cohesie, HOZL, Meditta en ZIO
• JOGG/Kind Naar Gezonder Gewicht
• Laurentius, MUMC+, VieCuri en Zuyderland
• Programmabureau Trendbreuk
• Provincie Limburg (Sociale Agenda Limburg)
• Stichting Your COACH Next Door
• Zorgverzekeraars CZ & VGZ

© Venlo Online. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen