Herinrichting Lage Loswal officieel afgerond

Foto: © Peter van Riet - Persfoto Gemeente.

Op 25 september 2019 werd het officiële startsein gegeven voor de herinrichting van de Lage Loswal in Q4. Veiligheid rondom de Maas, een aaneengesloten riviernatuur en versterking van toerisme en recreatie in de stad én aan de Maas zijn uitgangspunten geweest voor de herontwikkeling van de Lage Loswal. De herinrichting is nu officieel afgerond. De Lage Loswal is sinds 22 september weer open voor publiek.

“De aantrekkelijkheid van de Lage Loswal heeft zich de afgelopen maanden al bewezen, soms zelfs een tikkeltje teveel” aldus een lachende wethouder Pollux. “Maar ik ben vooral blij dat het een prachtig en groen gebied is geworden waar iedereen kan ontspannen en waar weer een mooi stukje historie van Venlo zichtbaar is geworden.”

Recreatie en ontspanning
Aan de Lage Loswal is een veelzijdig gebied gemaakt waar mensen kunnen ontspannen en zich vermaken. Het voormalige parkeerterrein is een plek geworden om elkaar te ontmoeten, te genieten van het uitzicht en natuurlijk om heerlijk te spelen met kinderen aan het water. De herontwikkeling van de Lage Loswal werd mede gefinancierd door Provincie Limburg.

Ook het watertoerisme via de Maas heeft met de herinrichting een impuls gekregen door de aanleg van een goede aanmeerplek voor riviercruises en de Maashopper. Na restauratie van de oude stadsmuur en het terugbrengen van de oude bestrating is het verleden weer zichtbaar gemaakt. Er komt meer groen op de kades, waarmee de natuur een stukje verder de stad in wordt getrokken. De groenaanplant volgt in het najaar omdat dat daarvoor het meest geschikte seizoen is.

De afgelopen weken was het gebied afgesloten vanwege overlast. Zoals binnen het project al gepland was, is nu ook de verlichting, camerabewaking en bebording in het gebied aangebracht, waardoor het gebied weer volledig open kan. In het gebied zal regelmatig gesurveilleerd worden door politie en handhaving.

Kunstwerk Stroming
Bij de opening van Lage Loswal is ook het waterkunstwerk Stroming te bewonderen. Het kunstwerk van natuursteen symboliseert de stroming van water en is in 1994 in opdracht van het Waterschap Limburg gemaakt. Het kunstwerk stond bij het oude hoofdkantoor van het Waterschap in Blerick. Op verzoek van kunstenaar Hans Reijnders en de heer Smedts (van Stokkum Natuursteen) is het verplaatst. Hierbij is gekozen voor de Lage Loswal, vlakbij de waterspeelplaats, waarbij het evenwijdig aan de Maas en het voetpad geplaatst is. Dit gedeelte is wat natuurlijker en sluit daardoor aan bij de speelsheid van het kunstwerk. De Zorggroep heeft het kunstwerk geschonken aan de gemeente.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen