Gemeente kiest voor 3 baden concept

Foto: © De Wisselslag - via VenloOnline.

Het college heeft een knoop doorgehakt over het nieuwe zwembad in Blerick. In lijn met de wil van de gemeenteraad kiest het college voor het 3 baden concept.

Het nieuwe zwembadcomplex aan de Drie Decembersingel bestaat in dit concept uit een hoofdbad (25 x 15,5m), een multifunctioneel bad (25 x 10,4m) en een therapiebad (12,5 x 10 m). Met deze keuze kan de aanbesteding- en vergunningsprocedure nu van start gaan, zodat in het eerste kwartaal van 2023 de schop de grond in kan. Het streven is om de zwembaddeuren medio 2024 te openen.

Beide scenario’s, het 2- en 3- baden concept, voldeden aan de opdracht die het college van de raad had meegekregen. Maar het signaal ‘Nieuw voor oud’, was een duidelijk signaal van de gemeenteraad eind januari tijdens de raadsconsultatie. De raad was daarin vrijwel unaniem en wil duidelijk een zwembad dat vergelijkbaar is met de huidige opzet. Een signaal dat het college moeilijk naast zich neer kan leggen.

“Dit was een heel lastig dilemma voor het college,” zegt wethouder Alexander Vervoort (Sport). “Ga je mee met de wensen van de verenigingen, die zich hebben uitgesproken voor het 2 baden concept? Of negeer je de krachtige geluiden uit de raad? Wat je ook besluit, je weet dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. En uiteindelijk hebben we dus besloten dat we de wil van de Venlose volksvertegenwoordigers niet kunnen negeren.”

Aanvullend heeft de raad aangegeven de opdracht te willen uitbreiden met de sloop van het huidige bad en de realisatie van een passende ligweide. Ook heeft de raad de wens uitgesproken om het nieuwe zwembad ook aantrekkelijk te maken voor gezinnen en kinderen. Of deze aanvullingen ook gerealiseerd kunnen worden binnen het krediet van €15 miljoen is op dit moment nog onzeker, omdat de sloopkosten en het BTW risico onduidelijk zijn. Mocht overschrijding van het projectbudget dreigen, dan zal de raad daarover worden geïnformeerd. De wensen rondom een vitaliteitspark en een opwaardering van het buitenbad komen later in het vervolgproces aan de orde.

Reacties