Restauratie historische kademuur Lage Loswal gestart

Foto: © Gemeente Venlo.

Deze week is een start gemaakt met het herstel van de kademuur aan de Lage Loswal. Deze historische muur is in 1733 opgericht als onderdeel van de toenmalige uitbreiding van de vestingwerken van Venlo.

De vesting Venlo werd in de eerste helft van de 18e eeuw up-to-date gemaakt volgens de principes van de bekende vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. Aan de Lage Loswal bevonden zich destijds de Venlose laad- en losplaats en een veerpont over de Maas. Bij de herstelwerkzaamheden aan de vestingmuur worden het voeg- en metselwerk onder handen genomen. In totaal bijna 70m² metselwerk wordt zorgvuldig geïnspecteerd en gerepareerd. Goede, originele stenen worden uitgekapt en hergebruikt. De verwachting is dat de kade in oktober helemaal klaar is en weer een mooi onderdeel van de openbare ruimte vormt.

De overige herinrichtingswerkzaamheden van de Lage Loswal zijn helaas minder snel gegaan dan bij de start ervan werd gedacht. Onder meer doordat er lang sprake was van wateroverlast door hoogwater van de Maas. Er wordt nu verder gewerkt aan de aanleg van de tribunes.

Reacties