Drukte in Venlo beheersbaar gebleven

Foto: © Gemeente Venlo.

Het waren spannende dagen tijdens en na Hemelvaart, zeker gezien de onverwachte drukte van een week eerder. Slaagde Venlo erin om de situatie met name rond kooptoeristen in goede banen te leiden? Het antwoord is bevestigend, zo blijkt na het weekend; de maatregelen hebben gewerkt.

Samen met Venlostad.com en VenloPartners heeft de gemeente ingezet op spreiding van bezoekersstromen en het vermijden van drukte. In goed overleg is een aantal flexibele maatregelen afgesproken, zoals belijning, pionnen, eenrichtingverkeer en als uiterste middel de mogelijke afsluiting van straten en gebieden. “De ervaring heeft geleerd dat deze maatregelen voldoende waren,” concludeert wethouder Erwin Boom. “We hebben ze feitelijk amper hoeven inzetten. Op Hemelvaartsdag is er een uur eenrichtingverkeer geweest in de Lomstraat, verder konden de maatregelen steeds op het eind van de middag worden ingetrokken. Het staat voor mij buiten kijf dat het media-offensief richting Duitse media belangrijk heeft bijgedragen aan het welslagen van de operatie.”

Ook voorzitter Erik Manders van Venlostad.com toont zich tevreden: “Het coronavirus heeft een nieuwe werkelijkheid gecreëerd waarbij de volksgezondheid voorop staat. We zijn tevreden over de samenwerking met de gemeente en de maatregelen die in korte tijd zijn gerealiseerd. Consumenten durven voor een gerichte aankoop weer naar de stad te komen.”

De situatie werd in het stadskantoor van uur tot uur gemonitord. Verkeersregelaars konden de verkeersstromen naar de gewenste locaties sturen. Feitelijk zijn de parkeergarages gebruikt als een soort thermometer: door uit te gaan van een bezetting van 50% als norm, werd snel duidelijk waar het druk kon gaan worden en bleef er tegelijk rek in de capaciteit. “Ik denk dat we een goede werkwijze hebben ontwikkeld om ook in de toekomst de binnenstad van Venlo, voor iedere bezoeker, aantrekkelijk en veilig te houden,” concludeert wethouder Boom. “En ik wil ook alle betrokkenen bedanken voor de extra inzet die in deze lastige tijd is geleverd.”

City Manager Marcel Tabbers (Venlo Partners) sluit zich hierbij aan: “Het is soms lastig balanceren tussen veiligheid en gastvrijheid. Ik denk dat dat in korte tijd redelijk goed gelukt is. De komende weken kunnen we dat verder finetunen.”

Reacties