Tijdelijk monument ‘Levenslicht’ vanwege Holocaust-herdenking

Presentatie Levenslicht
Foto: Het monument in Rotterdam.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Sinds die tijd is 27 januari de dag van de jaarlijkse Holocaust-herdenking. Vanwege het jubileum krijgt de herdenking dit jaar een speciaal karakter – landelijk en ook in Venlo.

Maandag 27 januari wordt een lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ onthuld in het Rosarium. Het tijdelijk monument herinnert aan de vele Joden, Roma en Sinti die door de nazi’s zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het is te zien tot en met 2 februari in de hal van het stadskantoor.

Venlo is een van de 109 Nederlandse gemeenten die meedoet met het project. Het kunstwerk ‘Levenslicht’ bestaat uit ruim 104.000 stenen – het aantal slachtoffers van de Holocaust in Nederland. Ze zijn bewerkt zodat ze pulserend oplichten onder uv-licht en zo lijken te ademen. Op die manier wordt de herinnering aan de slachtoffers levend gehouden. Het kunstwerk is ontworpen door Daan Roosegaarde.

Iedere deelnemende gemeente krijgt een deel van het monument om het zelf tentoon te stellen op een centrale plek. In Venlo vindt de onthulling van ‘Levenslicht’ plaats in het Rosarium, door burgemeester Scholten. De plechtigheid vindt plaats op maandag 27 januari vanaf 17:00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Na de bijeenkomst wordt het kunstwerk verplaatst naar de hal van het Stadskantoor aan de Hanzeplaats. Daar kan iedereen het bekijken tot en met 2 februari.

Programma van de onthulling

  • 16:45-17:00 uur verzamelen in het Rosarium
  • 17:00-17:10 uur woord van welkom door burgemeester Antoin Scholten. Vervolgens ontsteken van het Levenslicht
  • 17:10-17:20 uur Historicus Marcel Hogenhuis schetst de historische context
  • 17:20-17:30 uur De heer J. Belinfante spreekt namens de Stichting Joodse Gemeenschap
  • 17:30-17:40 uur Bijdrage van kinderen van basisschool Sint Martinus
  • 17:40-17:45 uur Muzikale afsluiting door E. van Susteren (Lisa Weiss)
  • 17:45-18:15 uur Samenkomst met bij Sint Martinusschool met koffie en thee

Reacties