10 redenen om in Venlo te wonen. Vandaag nummer vier: "de Groote Heide".

11 aug 2015, 12:18 Gemeente



Groote Heide als wandelgebied.

Ten oosten van Venlo ligt de Groote Heide [260 ha]. Het vroegere gebruik in combinatie met de afwisselende omgeving maken dit een van de meest soortenrijke gebieden van Het Limburgs Landschap. De grootste oppervlakte wordt ingenomen door heide. Aan de zuidkant liggen tevens enkele akkertjes, schraal grasland en bos waarin naaldbomen domineren. Stichting het Limburgs Landschap heeft het terrein in erfpacht van de gemeente Venlo en een gedeelte in beheer van Defensie. Het gebied grenst aan een uitgestrekt en afwisselend natuurgebied [Krickenbecker Seen] in Duitsland.

Het Akkermansgilde is ook gevestigd op de heide. Het was oorspronkelijk een vereniging van landbouwers (akkermannen) in Venlo.

Het gilde bestond al in de vijftiende eeuw, maar werd pas in 1595 door de magistraat van de stad als rechtspersoon erkend. Deze erkenning betekende dat de leden van het Huislieden- of Akkermansgilde over bepaalde privileges konden beschikken. Omdat de akkermannen veelal buiten de stadsmuren woonden en werkten, was een van die privileges dat zij wapens mochten dragen om zich te beschermen tegen roversbendes. Als tegenprestatie moesten zij hand-en-spandiensten verrichten voor de stad. Dit betekende voornamelijk dat zij hun wagens moesten inzetten voor vervoer van benodigdheden voor de stad en, als iemand ter dood werd veroordeeld, het vervoer van het galgenraam.

In de 18e eeuw kreeg het gilde de taak om de reuzen van de stad in bewaring te nemen: Valuas (Venloos: Flujas) en Guntrud. Eerder al was de mannelijke reus bekend als Goliath; diens vrouw had tot dat moment nog geen naam.

Uit zelfbescherming hielden de akkermannen schietoefeningen. Na de Franse bezetting in 1794 was er voor de gildes met hun privileges geen plaats meer. Alleen het Akkermansgilde overleefde, zij het nauwelijks. Het was Burgemeester Van Rijn die het gilde aan het begin van de twintigste eeuw nieuw leven inblies. Vanaf die tijd bestaat het gilde voornamelijk al sschutterij en als ceremoniële vereniging binnen de Venlose gemeenschap. Tegenwoordig neemt het Akkermansgilde als vertegenwoordiger van Venlo deel aan het jaarlijkse evenement OLS, dat elk jaar in de plaats van de winnende schutterij wordt gehouden. Ook bij officiële presentaties van de stad Venlo toont het gilde zich, inclusief de reuzenpoppen, aan het publiek.

Veel bekijks krijgen ook de resten van de verkeerstoren. Tijdens de Tweede wereldoorlog lag in dit gebied namelijk de vliegbasis Venlo-Herongen. Na de oorlog zijn nagenoeg alle overblijfselen van dit vliegveld opgeruimd. Er bevinden zich er nog de restanten van een landweer die hier vroeger gelegen heeft. De Fliegerhorst, tegenwoordig als klimtoren in gebruik, is daar een stille getuige van.

verkeerstoren hei