[Informatief] Waar gaat het geld van de boetes naar toe?

Foto: © Gemeente Venlo.

Je hoopt het natuurlijk niet, maar wat als je de regels in de gemeente Venlo overtreedt? Hoe zit het dan met de boete? Wie schrijft deze uit en waar gaat de opbrengst heen?

In dit artikelen legt de gemeente het je haarfijn uit.

Een boete is een bedrag dat betaald moet worden naar aanleiding van een overtreding. Vanuit de gemeente schrijven de handhavers verschillende boetes uit. De handhavers openbare ruimte leveren een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van de leefbaarheid en de veiligheid in Venlo. Zij schrijven boetes uit voor alles wat met leefbaarheid te maken heeft. Dus alles wat de leefbaarheid aantast. Bijvoorbeeld het verkeerd plaatsen van afval, het verkeerd uitlaten van honden, parkeren in de blauwe zone, maar ook het betaald parkeren.

Overige boetes, zoals door het rood rijden, geen hand uitsteken tijdens het fietsen, boetes voor snelheidsovertredingen, schrijft de politie uit. Voor deze zaken kunnen handhavers geen mensen beboeten. Ook de flitskasten binnen gemeente Venlo zijn in beheer van de politie.

Opbrengsten
De enige boetes waar de gemeente inkomsten van ontvangt, zijn boetes voor het betaald parkeren.  Deze boetes noemen we naheffingsaanslag, omdat het hier een fiscaal feit betreft. Als er bijvoorbeeld niet betaald is op een plek waar wel betaald moet worden, ontvangt de gemeente het geldbedrag van de uitgeschreven naheffingsaanslag. Deze inkomsten gaan rechtstreeks naar de gemeente. Een deel van deze opbrengsten wordt gebruikt om de handhavers te betalen. Het andere deel gebruikt de gemeente voor algemene middelen.

Alle opbrengsten van overige boetes die de handhavers uitschrijven, zoals verkeerd parkeren in de blauwe zone of boetes die met afval of honden te maken hebben, gaan naar het Centraal Justitieel incasso bureau. Dit bureau is gestationeerd in Leeuwarden.

Meest voorkomende boetes
De meest voorkomende boetes in gemeente Venlo zijn die voor het betaald parkeren en het foutief parkeren in de blauwe zone. De blauwe zone is nog vrij nieuw in onze gemeente. Meer informatie over parkeren in de blauwe zone is te vinden op de website.

Gedragsverandering bij inwoners
Handhavers zien een kleine verandering in het gedrag van inwoners door het ontvangen van een boete. Vooral bij boetes die te maken hebben met afval of met honden zien handhavers  een verandering in gedrag. Hoe vaker handhavers op dezelfde locatie handhaven, hoe minder boetes ze uit hoeven te schrijven. Deze zaken zijn wijk gebonden. Je ziet dat mensen waarde hechten aan hun wijk en daar dan ook beter mee omgaan.

Onder de jeugd werkt het handhaven erg goed. Handhavers gaan vaak te werk bij schoolroutes waar kinderen naar school fietsen. Vooral aan het begin van het nieuwe schooljaar ligt er veel afval op deze routes. Gedurende het schooljaar krijgen kinderen educatie over het weggooien van afval en wordt er meer gehandhaafd. Naar mate ze langer op school zitten, wordt er steeds minder afval weggegooid op deze routes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen