Een bijzonder Cradle to Cradle gebouw in Tegelen

Foto: Gymzaal Tegelen.

In mei is de bouw van een nieuwe gymzaal aan de Hoogstraat in Tegelen begonnen. Deze gymzaal is geheel ‘Cradle to Cradle’ geïnspireerd. Dit betekent dat de gymzaal duurzaam is en een veilige en gezonde omgeving moet zijn voor iedereen. 

Cradle to Cradle werken is niet alleen duurzaam, maar wil ook zeggen: werken zonder afval. Materialen moeten eindeloos herbruikbaar zijn. Dat is goed voor het milieu en onze planeet. De gymzaal in tegelen wordt gebouwd vanuit het idee dat het een veilige en gezonde omgeving moet zijn voor iedereen. Gewoonweg een fijn en prettig gebouw.

Wat maakt de nieuwe gymzaal Cradle to Cradle?
Om te beginnen is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die geen schadelijke stoffen bevatten en die duurzaam gemaakt zijn. In het gebouw worden meer dan twintig materialen toegepast die C2C (Cradle to Cradle) gecertificeerd zijn. Daarnaast is het gebouw helemaal uit elkaar te halen waardoor verschillende materialen hergebruikt kunnen worden. De gevel bestaat bijvoorbeeld uit stenen die gestapeld en niet geplakt zijn. Dit heeft veel weg van Lego. Op deze manier zijn de stenen over pakweg vijftig jaar weer eenvoudig uit elkaar te halen, zonder vervelend afval.

Een andere bijzondere toepassing zijn de gevelwanden die gevuld zijn met geperst stro. De strowanden zorgen voor isolatie van het gebouw. Dit heeft veel voordelen; een hoge isolatiewaarde, het is een natuurlijk materiaal, bevat geen schadelijke stoffel en levert een gezond en aangenaam binnenklimaat op. Verder gaat het gebouw zijn eigen energie opwekken en is het energieneutraal. Op het dak komen namelijk 90 zonnepanelen.

Tenslotte krijgt de gymzaal zijn eigen waterfabriek, waarbij regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in een bassin. Het regenwater wordt hergebruikt voor onder meer het doorspoelen van de toiletten. Het overige water wordt geïnfiltreerd in de grond.

Activiteit voor gebruikers
Dit najaar gaat de gemeente Venlo samen met de aannemer, de scholen en verenigingen die gebruik gaan maken van de gymzaal, een rondleiding en activiteit organiseren. Gebruikers worden hierdoor geïnformeerd en geïnspireerd over het Cradle to Cradle gedachtegoed. Meer informatie wordt binnenkort bekendgemaakt aan de belanghebbenden.

Eind dit jaar dient de gymzaal klaar te zijn, zodat het gebouw begin 2020 in gebruik kan worden genomen.

Reacties