Op pad met ANWB AutoMaatje in Venlo

Foto: Mevrouw Konings, eerste gast van ANWB AutoMaatje, met wethouder Frans Schatorjé.

Zelf op pad gaan om een boodschap te doen, naar de huisarts te gaan of gewoonweg om op de koffie te gaan bij een vriendin is niet voor iedereen vanzelfsprekend. ANWB AutoMaatje in Venlo gaat daar verandering in brengen.

Afgelopen vrijdag is het initiatief ANWB AutoMaatje Venlo officieel van start gegaan. Wethouder Frans Schatorjé was aanwezig om de eerste gast op te halen en met haar mee te rijden naar de plaats van bestemming.

ANWB AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers minder-mobiele buurtgenoten op verzoek vervoeren. Het initiatief om deel te nemen aan ANWB Automaatje is in Venlo afkomstig van Uw Wijkbus (Tegelen, Belfeld, Venlo-Zuid) en de wensbus van de Bekkerie (Blerick, Hout-Blerick, Boekend). ANWB AutoMaatje is een aanvulling op de reeds bestaande vervoersmogelijkheden en biedt mensen de gelegenheid weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Ouderen of bijvoorbeeld mensen met een beperking kunnen met ANWB AutoMaatje een lift krijgen van een vrijwilliger die hen tegen een kleine vergoeding naar de gewenste bestemming brengt. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts zijn, maar uitstapjes naar de schouwburg of naar een winkelcentrum. Met Automaatje worden individuele wensen zoals individueel vervoer, het samen op stap gaan met een buurtgenoot of het reizen naar een bijzondere bestemming vervult.

Mobiliteit en aanpakken van eenzaamheid
De ANWB, maar ook de gemeente Venlo wil mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal-maatschappelijk verkeer. Geen vervoer betekent dat mensen geïsoleerd raken en zich eenzaam voelen. In 2018 voelt 40% van de Venlonaren zich wel eens eenzaam. Dat komt vaak ook omdat ze niet meer mobiel zijn. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij.

Meer informatie of meedoen?
Geïnteresseerden kunnen vanaf maandag 23 september naar het centraal telefoonnummer 06 – 83 45 41 69 bellen om een rit te reserveren. De lijn is geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur. De rit dient minimaal twee werkdagen ervoor aangevraagd te worden. Een vrijwilliger van ANWB AutoMaatje plant de rit kosteloos in en de aanvrager betaalt alleen aan het einde van de rit een kleine vergoeding van €0,30 per kilometer aan de chauffeur.

Meer informatie over ANWB AutoMaatje Venlo is te vinden op de website van Uw Wijkbus of van De Bekkerie.

Reacties