Venlo wil weg naar werk verder verstevigen

Foto: Werk zoeken - Pixabay.

Waarom heeft de ene gemeente een overschot en de andere gemeente een tekort op haar uitkeringsbudget? Welke factoren zijn hierop van invloed? En hoe scoren de 16 onderzochte gemeenten op deze factoren? Dat staat omschreven in een objectief onderzoek van het Ministerie van SZW naar het verdeelmodel 2017. Het onderzoek laat zien dat de Venlose beleidskeuzes een gunstig invloed hebben op de bijstandsuitgaven. Intensieve persoonlijke begeleiding van bijstandsgerechtigden is een belangrijke oorzaak voor het Venlose succes.

De gemeenten die aan het onderzoek ‘Van budget naar besteding’ hebben deelgenomen, zijn beoordeeld op een zevental factoren die van invloed zijn op de bijstandsuitgaven. Met name op de onderdelen handhaving, streng aan de poort en stimuleren van deeltijdwerk scoort Venlo goed.

“Dit onderzoek laat zien dat ons beleid het juiste effect heeft,” zegt wethouder Hanno Lamers (Sociale Zaken & Werkgelegenheid). “We doen de juiste dingen in Venlo. Maar we willen het tekort op ons bijstandsbudget uiteraard nog verder terugdringen. Daarom presenteren we volgende maand een aanvalsplan waarmee we de weg naar werk verder willen verstevigen.”

Belangrijke onderdeel van het plan is dat de match tussen werkzoekenden en werkgevers verbeterd moet worden, zodat mensen sneller kunnen doorstromen naar betaald werk. De toename van bedrijvigheid in Venlo veroorzaakt een stijgende vraag naar personeel. Door de aantrekkende economie ontstaan er meer kansen op de arbeidsmarkt, ook voor mensen met een grotere afstand tot die arbeidsmarkt. Die kansen wil Venlo nu gaan verzilveren. Het aanvalsplan, dat in oktober ter besluitvorming wordt voorgelegd, moet daar een bijdrage aan leveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen