Maatregelen voor herstel bomen op algemene begraafplaats van Venlo

Foto: © Gemeente Venlo.

Het karakteristieke beeld van de begraafplaats – Door de afname van de kwaliteit van de bomen op het oudste gedeelte van de begraafplaats wordt het karakteristieke beeld van de laanstructuur van de Algemene begraafplaats Venlo aangetast. Uit recent onderzoek naar de kwaliteit van alle bomen op de begraafplaats komt naar voren dat het met een deel van de rode beuken zo slecht gesteld is dat deze uit veiligheid moeten worden gekapt. Het gaat hier dan met name om de bomen op het oudste gedeelte van de begraafplaats.

Herstel begint met kappen
Om schade aan de monumentale graven te voorkomen en in het kader van de veiligheid van de bezoekers worden nu 18 beuken gekapt. In het najaar gaat de aanplant van nieuwe bomen van start. Het betreft hier een grotere maat van beuken waardoor de karakteristieke laanstructuur hersteld wordt. Het plan voorziet ook in maatregelen voor het verbeteren van de groeiomstandigheden voor alle bomen op de begraafplaats.

Duurzaam naar de toekomst
Uit onderzoek komt ook naar voren dat de breedte en het gebruik van de paden een negatief effect heeft op de groei en ontwikkeling van de bomen. Voor duurzaam behoud van alle bomen is het daarom wenselijk om deze breedte en gebruik naar de toekomst toe aan te passen. De vervanging van deze bomen op de begraafplaats is ook weer een belangrijke stap in het behoud van de kwaliteit van het groen in de openbare ruimte van de gemeente Venlo.

Uitvoering van de werkzaamheden
De kap van de bomen vindt plaats in de periode van 12 t/m 21 maart. In diezelfde periode worden ook de platanen op de begraafplaats al gesnoeid. In het najaar worden de groeiplaatsverbeteringen uitgevoerd. Vanaf november vindt vervolgens de aanplant van nieuwe rode beuken plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen