Zondag 6 november: Mystieke middag in Steyl

Foto: © Kloosterdorp Steyl - Sarcofaag van Arnold Janssen in Benedenkerk.

Op zondag 6 november strijkt het Limburgs Museum neer in de Benedenkerk en het Missiehuis in Steyl. Tijdens een inspirerend evenement vol muziek, cultuur en natuur genieten bezoekers van een mystieke middag. Tussen 15:00 en 17:00 uur nemen bioloog Tini Brugge, pianist Egbert Derix en bariton Sef Thissen en ensemble Wishful Singing het publiek mee op een reis van reflectie en verstilling.

Mystiek op Locatie
Deze middag maakt onderdeel uit van de zinnenprikkelende expositie Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. die is nu te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Aanvullend op deze tentoonstelling reist het museum met een inspirerend programma door de provincie. Daarbij genieten het publiek op markante en mystieke plekken in Limburg van muziek, performances, filosofie en (kunst)geschiedenis. Mystiek op Locatie bezoekt achtereenvolgens zes plekken: Sittard, Steyl, Brunssum, Susteren, Wahlwiller en Roermond.

Lezing: mystiek en verstilling in de kloostertuin
De middag begint in de Benedenkerk met bioloog Tini Brugge. “Mijn verhaal is als een pelgrimstocht,” vertelt ze. In haar lezing gebruikt ze beelden en elementen uit de kloostertuinen van Steyl om zo ‘tot bezieling’ te komen. Brugge ontwierp zelf kloostertuinen en schreef daar boeken over. In haar werk staat de relatie tussen natuur, milieu, mens en geloof centraal.    

Canto Ostinato door Wishful Singing
Een klassieke hit, oorspronkelijk geschreven voor piano: de Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt liet de uitvoerder nogal wat vrijheid waardoor elke uitvoering uniek is. Aart Bergwerff bewerkte het meditatieve stuk voor orgel. Wat de uitvoering in Steyl nog specialer maakt: de zangeressen van Wishful Singing begeven zich tussen het publiek, dat door het dragen van een slaapmasker het ruimtelijke effect nog sterker beleeft.

Sef Thissen en Egbert Derix
Na een gezamenlijke wandeling van de Benedenkerk naar het Missiehuis, brengen bariton Sef Thissen en pianist Egbert Derix de Wandern-cyclus ten gehore. Wandern is gebaseerd op gedichten van Jan Derix (1936-2009), de vader van de pianist. De gedichten zijn in het Duits vertaald en door Egbert op muziek gezet.

Tickets
Kaarten voor Mystiek op locatie kosten €15 en zijn verkrijgbaar via limburgsmuseum.nl.

De tentoonstelling Mystiek
De tentoonstelling Mystiek: Rituelen. Verstilling. Extase., tot en met 19 maart 2023 te zien in het Limburgs Museum, laat zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, dans, drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. De tentoonstelling combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck.

Reacties

Cookieinstellingen