Marcel van Lier uitgeroepen als prins van D’n Oeles

Foto: Fotografie: Aneta Martens

“Krangs-um!” dat is het motto van de Tegelse Vastelaovend in 2019. Oeles-vors Gé Cornet heeft die spreuk goed ter harte genomen bij de keuze van het nieuwe Oeles Trio 2019. Want zijn laatste prins – Cornet heeft besloten om na dit seizoen te stoppen als Oeles-vors – is voor velen wellicht een verrassende keus.

Op zaterdagavond 16 februari 2019 presenteerde Oeles-vors Gé Cornet in Cultureel Centrum De Haandert tijdens het jaarlijkse Prinsebal het Oeles Trio 2019. Prins Marcel II (van Lier) gaat de komende twee weken samen met zijn adjudanten Leon van Deur en Peter Fokkens voorop in de Tegelse Vastelaovend.

Verrassend omdat het een trio met een hoog Beerpiëp-gehalte is. Prins Marcel was bij de zustervereniging maar liefst negen jaar actief in de functie van Vors Cambrinus. In die hoedanigheid stond hij vaak samen op de bühne met Oeles-vors Gé Cornet. De huidige prins heeft in die periode zeker indruk gemaakt op Cornet, getuige zijn uitverkiezing tot prins van D’n Oeles. Marcel nam in 2016 afscheid als vorst, is nog lid van de raad van 11 en leidt de PR-commissie. Adjudant Leon is op dit moment voorzitter van vastelaovesgezelsjap De Beerpiëp. In het verleden waren de rollen omgedraaid; in 2003 was Leon (nadat hij in 1995 al eens adjudant was) prins van De Beerpiëp met Marcel als adjudant aan zijn zijde. Adjudant Peter werd in 2008, elf jaar geleden, in navolging van Leon uitgeroepen tot prins. Met recht kan dus gezegd worden dat dit prinselijk trio ervaring heeft om voor te gaan in de Tegelse Vastelaovend.

Prins Marcel II (55) van Lier is een geboren (in de Sint Jozefparochie) en getogen Tegelse jongen. Hij woont samen met zijn echtgenote Anja en zoon Jules in ’t Maasveld op de Hoornbloem; oudste zoon Ruud woont in Venlo. In het dagelijks leven is Marcel redacteur en verslaggever bij De Limburger en VIA Limburg.

Ook een op en top Tegelse jongen is adjudant Leon van Deur (48). Onder aan de Hei geboren en nu woonachtig op de Sint Josephstraat samen met zijn vrouw Tiny en hun labrador Lubbes. Zijn werkplek is eveneens in Tegelen; Leon is van beroep werkvoorbereider bij aannemersbedrijf PH van der Velden.

Adjudant Peter Fokkens (55) is net als de hoogheid geboren in de Sint Jozefparochie en woonachtig in dezelfde straat. Samen met echtgenote Jolanda en hun kinderen Fenne en Lino. Laatstgenoemde was afgelopen jaar jeugdprins bij De Beerpiëp. Peter treedt zelf in de voetsporen van grote broer Gerard Fokkens die in 1987 adjudant was bij prins Herm I Hermans. In het Noord-Brabantse Oisterwijk werkt Peter als werkvoorbereider bij Mutsaers Natuursteen.

Behalve Vastelaovend loopt ook de handbalsport als een rode draad door het leven van het prinselijk trio. Ze kennen elkaar vanaf de jaren tachtig via de Tegelse handbalvereniging Eksplosion’71. Marcel en Leon zijn allebei lid van verdienste van Eksplosion, Peter is momenteel trainer van de heren A-jeugd. Hoogheid Marcel is intussen al acht jaar als trainer actief bij het eerste damesteam van BSAC Maasbree. De drie zijn daarnaast rasechte vastelaovesvierders. Zo trokken Marcel en Peter (Sjlum Kiéke) en Leon (ZTDPK) vele jaren mee met de Tegelse optocht. Andere hobby’s van het Oeles Trio zijn: bestuurslid van het Limburgs Schutterijmuseum (Marcel), lid van wijnclub met vrienden (Marcel en Peter), fitness (Leon), VVV-Venlo (Leon) en koken (Peter).

Het motto van het Oeles Trio 2019 luidt als volgt: “Eín dink gaeve weej uch zjwart op wit….. Dit wuërt ‘nne vastelaovend wao kleur in zit!” Op zondag 24 februari houdt het trio receptie in Cultureel Centrum De Haandert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen