Hebs dich al geschreve? Teken de petitie ‘Wij spreken Limburgs’

Foto: Venloos Laesplenkske.

Tientallen bekende Limburgers hebben de online petitie ‘Wij spreken Limburgs’ ondertekend.

Onder meer violist André Rieu, dialectzanger Gé Reinders, schrijvers Jacques Vriens en Ton van Reen, en filmregisseur Remy van Heugten zetten hun handtekening. Ook dialectliefhebbers Lei Meisen en Frans Pollux en diverse hoogleraren hebben de petitie al ondertekend.

Taalunie
De petitie is een initiatief van Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur aan de Universiteit Maastricht. Samen met andere taaldeskundigen en hoogleraren uitte ze afgelopen weekend forse kritiek op de Taalunie. In een rapport van de unie wordt het Limburgs dialect niet als aparte taal erkend, terwijl Limburgs officieel een streektaal is

‘Het rapport gaat over de taalkeuzes van de inwoners van Nederland en Vlaanderen, die (meestal) de Nederlandse standaardtaal bezigen maar (soms ook) Berbers, Frans, Engels of Fries. Wie daarbij niet aan bod komen, zijn de Limburgers. Hun dagelijkse taalkeuze tussen Limburgs en Nederlands (in winkels, de zorg, op sociale media) doet volgens dit onderzoek niet ter zake; en aan het feit dat het Limburgs als regionale taal door de Nederlandse overheid is erkend heeft de Taalunie, om politieke redenen, geen boodschap.’ aldus de site waarop de petitie staat.

Intussen is de online petitie bijna 1500 keer getekend!
Hebs dich al geschreve?

Bron 1Limburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen