Kinderen de komende 5 jaar gratis naar Venloos theater De Maaspoort

Foto: © De Maaspoort.

Venlo, 4 december – Het Venlose theater De Maaspoort durft de ambitie uit te spreken om met haar Jeugdfonds Goed voor Elkaar de komende vijf jaar theater voor kinderen gratis aan te bieden. Dit betekent dat kinderen tot en met 12 jaar dan de komende vijf jaar gratis naar het theater kunnen gaan in Venlo. De eerste partners hebben toegezegd. Om dit te vieren werd er een muurschildering in het theater onthuld.

De onthulling van het kunstwerk werd gedaan door Ellen Scheuten van de Jacques en Ellen Scheuten Foundation. De Scheuten Foundation is één van de eerste partners van het Jeugdfonds Goed voor Elkaar en heeft zich nu voor vijf jaar gecommitteerd aan het goede doel. Kinderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met cultuur past perfect bij de missie van de Foundation.

De mural is een surrealistisch beeld met interactieve elementen waar kinderen én volwassenen op een creatieve manier meer op de foto kunnen. De Duitse graffitikunstenaar Philipp Kömen heeft de muurschildering gemaakt.

Kinderen gratis
De Maaspoort maakte in oktober 2022 als eerste theater in Nederland theatertickets voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Dankzij dit initiatief werden in het eerste jaar 5.000 gratis tickets aan kinderen verstrekt. De Maaspoort denkt dat dit aantal de komende jaren verder zal groeien. Niet alleen familievoorstellingen zijn gratis te bezoeken voor kinderen, ook opera, cabaret, ballet en andere genres zijn gratis.

“Uit onze data blijkt dat er 50% meer publiek komt naar familievoorstellingen. Het aantal uitverkochte voorstellingen is gegroeid met 300%. Ook zien we dat bezoekers vaker komen. Zonder dit initiatief waren deze resultaten niet behaald”, zegt directeur-bestuurder Leon Thommassen. Ook gezelschappen zijn te spreken over het initiatief. De zalen zijn beter gevuld en ook voor minder bekende voorstellingen is meer belangstelling. Thommassen ziet verder meer groepsbeleving. Een gezin dat met twee ouders komt in plaats van één. Zo ervaart een gezin samen de voorstelling en maken zij een herinnering voor later.

Het idee voor het initiatief ontstond aan het einde van de zomer in 2022. Corona was achter de rug, maar de crisissen stapelden zich op en drie van de vier kinderen werden gemist in het theater. Thommassen en zijn team wilden iets wezenlijks doen en gelukkig waren zij niet de enigen, binnen enkele weken werd met steun van diverse partners ‘Goed voor Elkaar’ opgericht.

Venloos theater eerste in sector, volgen er meer?
Inmiddels is het theater door andere podia benaderd en heeft ook het Nationaal Theaterfonds en De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), die 153 podia vertegenwoordigt, met interesse gereageerd. Twee andere podia zijn inmiddels gestart met gratis tickets voor kinderen bij een beperkt aantal voorstellingen.

De Maaspoort heeft als doel alle kinderen en families uit haar eigen regio te bereiken. Daarom is sinds dit seizoen ook het aanbod voor basisscholen gratis, zodat daarmee alle kinderen gelijke kansen krijgen. Het doel is dat het normaal wordt dat ieder kind op jonge leeftijd magische theaterervaringen beleeft. Volgend seizoen wordt er meer doordeweeks geprogrammeerd, zodat kinderen ook ‘na school’ het theater met elkaar kunnen bezoeken.

De Maaspoort heeft alle vertrouwen in het initiatief. “De resultaten van het eerste theaterseizoen met gratis kindertickets zijn overweldigend. Wij geloven dat dit landelijk uit te rollen is.”

Ook bezoekers steunen het Jeugdfonds
“Het Jeugdfonds maakt theaterbezoek breed mogelijk en spreekt ook andere gasten aan. De reacties zijn louter positief. We zijn enorm blij dat er toezeggingen zijn van partners voor de komende vijf jaar. We hebben het vertrouwen dat we nog een aantal partners zullen vinden om dit beleid de komende vijf jaar voort te kunnen zetten”, zegt Thommassen. “Daarnaast bekijken we de mogelijkheden voor giften en nalatenschappen aan het fonds. Ook kunnen bezoekers nog steeds ervoor kiezen om hun kindertickets wel te betalen of een donatie te doen. Die bijdragen gaan rechtstreeks in het Jeugdfonds waardoor steeds meer kinderen gratis kunnen genieten van theater. Geweldig toch?”

Voor jeugd vanaf 13 jaar is er de last-minute regeling, die was er al: op vertoon van de school- of studentenpas kunnen scholieren en studenten vanaf twee dagen voor de voorstelling kaarten kopen voor alle niet uitverkochte voorstellingen voor slechts € 12,50.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen