Week tegen Eenzaamheid

Foto: © Week tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid is een probleem waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Bij ons zelf of in onze omgeving. Volgens het RIVM voel 46% van de Nederlanders zich wel eens meer of minder ernstig eenzaam.  In Venlo is dat zelfs 49%! (cijfers 2016).

Door de Coronaperikelen zal de eenzaamheid waarschijnlijk toegenomen zijn. Veel mensen zijn terughoudender in hun contacten en durven niet zo goed meer de deur uit te gaan. Eenzaamheid is helemaal niet fijn, soms zelfs schrijnend. Langdurige eenzaamheid kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen en psychische problemen.

We kunnen eenzaamheid niet helemaal uit ons leven bannen, maar we kunnen er wel samen voor zorgen dat we de momenten van eenzaamheid, die onvermijdelijk zijn, kunnen overwinnen en dat iedereen zich verbonden kan voelen met anderen.

Week tegen Eenzaamheid
Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In die week wordt extra aandacht gevraagd voor dit probleem. Ook in Venlo.  Het samenwerkingsverband Een tegen Eenzaamheid Venlo bestaat uit ongeveer 20 organisaties die samen de strijd tegen eenzaamheid aanbinden. In de week tegen eenzaamheid organiseert Een tegen Eenzaamheid Venlo een aantal activiteiten om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van eenzaamheid.

Venlo Poeziet : De omgeving van de mens is de medemens.
Venlo Poeziet wil poëzie onder aandacht brengen in de Gemeente Venlo. De werkgroep heeft al op verschillende plaatsen in de stad zijn sporen achter gelaten. Op 1 oktober, wordt als start van de week van de eenzaamheid, een spreuk ten doop gehouden op de overkapping van het busstation in Venlo. Deze dichtregel van Jules Deelder zal ons er blijvend op attenderen dat we niet zonder elkaar kunnen.

Kerken
Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober zullen in 7 kerken in Venlo de voorbeden en de preek in het teken staan van het thema eenzaamheid.

Film
Op woensdag 7 oktober wordt om 15.00 uur in de Nieuwe Scene de film Deux vertoont. Een film waarin o.a. naar voren komt dat je heel eenzaam kunt zijn als je niet kunt laten zien wie je bent en de dingen die belangrijk voor je zijn niet kunt delen. Na de film is er een discussie met de zaal. De voorstelling is voor iedereen toegankelijk tegen het gereduceerde tarief van 3 euro p.p. Het aantal beschikbare plaatsen is in verband met corona echter beperkt, dus reserveren bij de Nieuwe Scene is wenselijk.

Eenzaamheid is iets van ons allemaal
Eenzaamheid is niet alleen iets van deskundigen, professionals of anderen, het is iets van ons allemaal. Daarom staan in de week tegen eenzaamheid op diverse plekken in Venlo ideeën-bussen. Op de kaarten die er bij liggen kunnen mensen hun ideeën over de bestrijding van eenzaamheid aangeven. Daarmee kan Een tegen Eenzaamheid Venlo weer verder aan de slag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen