Asbest vrijgekomen bij grote brand in Venlo

14 jul , 9:14 112 Nieuws
screenshot 20240714 091140 facebook
Bij een zeer grote brand in een bedrijfspand aan de Groethofstraat in Venlo is asbest vrijgekomen.
Een gespecialiseerd bedrijf brengt in beeld waar het asbest is neergekomen. Vervolgens starten de schoonmaakwerkzaamheden in de openbare ruimte, zoals wegen en stoepen. In het begin van de middag verwachten we hier meer informatie over.
Vragen en antwoorden
Is asbest gevaarlijk?
Als u in aanraking komt met asbest, is dit een beperkt risico voor uw gezondheid. Volg de adviezen op hoe u hiermee om moet gaan. De kans dat u ziek wordt van asbest wordt pas groter als u vaak (maanden tot jaren) en veel asbest hebt ingeademd. Bij een brand ademt u maar kort asbest in.
Wat moet ik doen als ik in het gebied woon waar asbest is gevallen?
Volg onderstaande adviezen op.
  • Blijf zoveel mogelijk binnen tot de directe omgeving is schoongemaakt
  • Mocht u toch om dringende redenen uw woning moeten verlaten bijvoorbeeld omdat u naar uw werk moet, neem dan een extra paar schoenen mee in een plastic zak. Wissel van schoenen voordat u in de auto gaat zitten.
  • Bij het verlaten van het gebied wordt uw auto ontsmet om te voorkomen dat het besmette gebied zich uitbreidt. U kunt dan ook uw besmette schoenen laten afspoelen.
Mag ik mijn huis verlaten?
Het advies is uw woning tot nader bericht niet te verlaten tot dat het gebied is schoongemaakt. Ook niet om uw huisdier uit te laten. Wij informeren u via deze website zodra dit gebeurd is.
Mocht u toch om dringende redenen uw woning moeten verlaten bijvoorbeeld omdat u naar uw werk moet, neem dan een extra paar schoenen mee in een plastic zak. Wissel van schoenen voordat u in de auto gaat zitten.
Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd?
U hoeft niets te doen. Door de rook kunt u last hebben van uw keel, tranende ogen, hoofdpijn en hoesten. Heeft u gevoelige luchtwegen? Dan kan de rook ook benauwdheid en piepen bij het ademhalen veroorzaken. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als u weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.
Ik was buiten tijdens de brand, moet ik mij zorgen maken?
Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. De kans dat u ziek wordt van asbest wordt pas groter als u vaak (maanden tot jaren) en veel asbest heeft ingeademd. Bij een brand ademt u maar kort asbest in.
Heeft u in de rook gestaan?
Dan kun u last hebben van een geïrriteerde keel, ogen en luchtwegen en ook van hoofdpijn en hoesten. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als u weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.
Ik ben bij de brand gaan kijken en mijn kleren ruiken naar rook. Wat moet ik daarmee doen?
Doe de kleding in de was om zo de brandlucht en de roetdeeltjes uit de kleding te verwijderen.
Er liggen brandresten in mijn tuin. Wat moet ik doen?
De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Niet voor privéterrein. U kunt brandresten (brokstukjes of roet) met huishoudhandschoenen oppakken en bij het restafval gooien. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw (opstal)verzekering. Zij weten of u zelf de brandresten kunt opruimen of niet. Soms is het beter om dat door een speciaal bedrijf te laten doen.
Mag mijn kind buiten spelen?
Wij adviseren u dit niet te doen, totdat het gebied is schoongemaakt.
Mijn ramen stonden tijdens de brand open en de ventilatiesystemen heb ik niet direct uitgezet.
Er kunnen brandresten (brokstukjes of roet) uw huis zijn binnengekomen. Ziet u brandresten of roetdeeltjes in uw woning? Meld dit dan bij uw verzekering. Een schoonmaakbedrijf kan dit het beste voor u opruimen. Wilt u toch vast zelf schoonmaken? Neem de vloeren en meubels dan af met een vochtige doek. Gebruik liever geen stofzuiger, daarmee verspreid je eventuele vezels alleen maar.
Advies voor bewoners buiten het asbestgebied waar wel brandresten zijn gevonden
U kunt de brandresten (brokstukjes of roet) met huishoudhandschoenen oppakken en bij het restafval gooien.
Wat gebeurt er met asbest die in de sloot, vijver of in de grond terecht is gekomen?
Asbest in slootwater geeft geen risico voor uw gezondheid. Het schoonmaakbedrijf controleert wel of er brokstukjes asbest in de sloten liggen en ruimt die dan op.
Kan ik de gemeente bellen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? U kunt de gemeente zondag (vandaag) bereiken via 14077.
Schoonmaakpunt
Op de kruising van de Van Coehoornstraat en Veegtesstraat is een schoonmaakpunt ingericht. Dit is bedoeld voor het schoonmaken van voertuigen/ fietsen en schoenen van personen die het gebied in of uit willen gaan. Dit is belangrijk. We voorkomen hiermee de verspreiding van asbest.
screenshot 20240714 091140 facebook