112

Fatale Apache-crash in Mali niet door ontwerpfout

Foto: Defensie.

Het ongeluk met een Nederlandse Apache-helikopter in maart 2015 in Mali, waarbij René Zeetsen uit Hout-Blerick overleed, kwam door een technisch defect.

Door het ongeval in maart 2015 kwamen kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) om het leven. Het tweetal was bezig met een schietoefening. Na de crash werd door de Koninklijke Luchtmacht een commissie ingesteld om het ongeval te onderzoeken.

De toenmalige minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, deelde de uitkomsten van het rapport eind 2016. Ze verklaarde dat het ongeval was veroorzaakt door “het technisch falen van een component in het besturingssysteem”.

Maar de volledige toedracht van het ongeval is nooit bekendgemaakt, schrijft De Groene Amsterdammer woensdag op basis van het onderzoeksrapport en andere documenten. Het weekblad meldt dat het desbetreffende onderdeel al voor de crash verbogen was en uiteindelijk brak door vermoeiing.

Naast de productie van het onderdeel zou er maar één moment zijn geweest waarop het beschadigd kon raken. Dit was tijdens een reparatie in 2008 door een externe partij in de Verenigde Staten.

Nederland voor VN-missie in Mali
Nederland draagt in Mali met ongeveer 250 militairen bij aan VN-missie Minusma, waar Zeetsen en Mollinger onderdeel van uitmaakten. De militairen houden zich met name bezig met het verzamelen en analyseren van informatie. De vliegers hadden het ongeval op geen enkele wijze kunnen voorkomen, aldus de onderzoekers.

Het betreffende onderdeel in het besturingssysteem is in alle Nederlandse toestellen vervangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen