Venlo neemt maatregelen tegen armoede

Foto: Publiek domein

Venlo komt met een pakket aan maatregelen om armoede in de gemeente te bestrijden. Het pakket is gebaseerd op gesprekken die in september en oktober (o.a. in de Week van de Armoede) gevoerd zijn met een groot aantal maatschappelijke organisaties en de gemeenteraad. Preventie en het stimuleren van (arbeids-) participatie zijn essentiële onderdelen van dit pakket.

De maatregelen worden eind april voorgelegd aan de gemeenteraad. “We hebben aan de voorkant flink geïnvesteerd in een gedegen co-creatief proces om te komen tot deze maatregelen”, stelt wethouder Vera Tax (Sociale zaken & Armoedebeleid). “Voordeel daarvan is dat de maatregelen die we nu gaan nemen goed op elkaar zijn afgestemd, kunnen rekenen op een groot draagvlak en naar mijn overtuiging heel effectief zullen zijn.” Met extra geld uit Den Haag, de zgn. Klijnsma-gelden, kan een stevig maatregelenpakket worden uitgevoerd. Dit jaar is het budget € 524.000,-, meldt Venlo.nl.

Zeven speerpunten

Venlo gaat de komende jaren samen met de betrokken maatschappelijke partners werken aan de armoede- en schuldenproblematiek op basis van zeven speerpunten. Aan elk speerpunt is een aantal concrete acties gekoppeld. Sociale wijkteams en de Huizen van de Wijk vormen belangrijke schakels in het nieuwe armoedebeleid. Eigen kracht en zelfredzaamheid lopen als een rode draad door alle speerpunten heen. Verder wil Venlo meer aandacht geven aan kinderen in armoede o.a. door het instellen van een kindpakket. En aan preventie en schuldhulpverlening door budgetteringstrainingen aan te bieden. Vroege signalering van financiële problemen is daarbij cruciaal.

Ook het stimuleren van informele ontmoetingen ziet Venlo als een effectieve maatregel tegen armoede. Belangrijk is ook dat mensen beter gebruik maken van hun eigen netwerk. Op die manier zijn ze beter in staat om economisch of maatschappelijk te participeren. Daarnaast zou de samenwerking tussen de verschillende noodfondsen moeten verbeteren. Venlo wil die samenwerking stimuleren om te bekijken of de huidige fondsen een sluitend netwerk aan noodhulp vormen. Hoge ziektekosten kunnen leiden tot schuldenproblematiek. Door aansluiting te zoeken bij het thema gezondheid en sport wil Venlo de kans dat mensen een beroep doen op zorg en ondersteuning verkleinen.

Communicatiecampagne

In aansluiting op bovenstaande maatregelen wil Venlo de solidariteit van de Venlonaar bij armoede vergroten. Ook wil ze de doelgroep beter bekend maken met de verschillende regelingen, zoals bijvoorbeeld de Geld-Terug-regeling. Via deze regeling kunnen inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum deelnemen aan activiteiten op het gebied van sport, ontspanning en cultuur. Daarvoor wil de gemeente Venlo een communicatiecampagne gaan voeren.
ersbericht

“Met het maatregelenpakket dat er nu ligt, hebben we onze armoedebestrijding weer bij de tijd gebracht. Dat was hard nodig gezien de stijging van de armoede in Nederland en specifiek Venlo,” zegt wethouder Vera Tax. “Dit pakket, dat we de komende jaren samen met onze maatschappelijke partners gaan uitvoeren, gaat voor veel mensen werkelijk een verschil maken. Daar ben ik van overtuigd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen