De grootste bron van nutteloze calorieën is vloeibare dranken.Via vocht klok je zo honderden nutteloze Kcal naar binnen.

Foto: www.vakbladvroeg.nl

Venlo-25-07-2016 -De afgelopen week is er een grote studie naar de relatie tussen overgewicht en levensverwachting in The Lancet gepubliceerd. De uitkomst is dat overgewicht je levensverwachting met vele jaren kan verkorten. Een beetje overgewicht kan je leven met 1 jaar verkorten, maar ernstig overgewicht kan je wel 10 jaar van je leven kosten. Tijdens deze studie zijn miljoenen mensen van over de gehele wereld gevolgd. In deze nieuwsbrief geef ik je graag wat tips voor een gezond gewicht op de langere termijn.

De energiebalans
De meeste artsen en diëtisten zien dikworden als een gevolg van teveel calorieën erin en te weinig eruit. Je moet minder eten en meer sporten zeggen ze dan. Hoewel de energiebalans zeker van invloed is, spelen er nog vele andere factoren een rol. Een calorie uit suiker verzadigt namelijk minder dan een calorie uit vet of eiwit. Na een portie van 200 Kcal uit snelle suikers kun je na 30 minuten alweer trek hebben, terwijl een portie van 200 Kcal uit vetten of eiwitten de honger vele uren kan stillen.

De nutritionele waarde
Je lichaam telt geen calorieën. Je lichaam verlangt naar voedingsstoffen. Ons eten zit vol met bewerkte macronutriënten zoals suikers, eiwitten en vetten. Doordat ze bewerkt zijn zitten er nauwelijks micronutriënten in. Zo kan het gebeuren dat heel veel mensen met overgewicht in Nederland toch ondervoed zijn. Je lichaam echt voeden doe je met onbewerkte voeding die naast de macronutriënten ook rijk is aan micronutriënten zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Wanneer je lichaam verzadigd is met micronutriënten kan dat ook de hang naar voedsel verminderen. Een goede bron van mineralen is groenten. Een bron van sporenelementen kan Keltisch zeezout zijn. Er zitten kleine hoeveelheden van sporenelementen in, maar dat is precies goed: we hebben er maar weinig van nodig. Daarom heten het ook sporenelementen. We hebben er sporen van nodig.

Te weinig beweging
De meeste mensen in Nederland bewegen te weinig. Dit kan komen doordat het brein niet voldoende gevoed is en alle voedingsstoffen voor zichzelf wil hebben in plaats van het te delen met de spieren. Het brein remt dan de behoefte om te bewegen. Er zijn onderzoeken gedaan bij ratten en daaruit blijkt dat gezond eten leidt tot meer behoefte aan beweging. Anderzijds is een gebrek aan beweging ook vaak het gevolg van drukte en ingesleten verkeerde gewoonten. Je zou ook een afspraak met jezelf kunnen inplannen voor beweging. Als je 2 keer per week zou trainen kan dat al heel veel effect hebben. Het volume van de spieren en mitochondriën neemt toe, waardoor je in rust meer energie verbrandt doordat je basale metabolisme toeneemt. Als stok achter de deur kun je ook een personal trainer nemen die schema’s maakt en je progressie volgt. Dat werkt zeker motiverend. Het beste blijft het om elke dag minstens 30 minuten flink te bewegen tot je licht zweet.

Vloeibare calorieën
De grootste bron van nutteloze calorieën is vloeibare dranken. Via vocht klok je zo honderden nutteloze Kcal naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchtensap en bier gaat het hard. Het beste is toch om water te drinken. Voor de smaak zou je dan een citroentje erin uit kunnen persen. Als je wat anders wilt is water met prik een optie. Koffie en thee zijn ook prima dranken om met mate van te genieten. Zowel koffie als groene thee kunnen helpen bij het afvallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen