‘Uyttenbroeck’s Straten te Venlo opnieuw bezocht’: Een nieuw boek van Peter Keijsers

‘Uyttenbroeck's Straten te Venlo opnieuw bezocht’: Een nieuw boek van Peter Keijsers
‘Uyttenbroeck's Straten te Venlo opnieuw bezocht’: Een nieuw boek van Peter Keijsers
Foto:

In 1914 bracht Henri Uyttenbroeck het vierde deel in zijn serie Bijdragen tot de Geschiedenis van Venlo uit, de Straten te Venlo. Het was bijna een halve eeuw nadat werd begonnen met de slechting van de vestingwerken. Waarschijnlijk vond hij het tijd om een inventarisatie te maken van de overblijfselen van de stad, omdat er een bouwwoede heerste. De stad was immers eindelijk bevrijd van de beknellende vestingwerken.

Niet meer te herkennen
Inmiddels heeft Venlo meerdere veranderingen gekend in stedenbouwkundig opzicht. Uyttenbroeck zou inmiddels grote delen van de binnenstad niet meer herkennen. Meerdere periodes van bouwwoede hebben de binnenstad, maar ook de omliggende gebieden, gekenmerkt. Omwille van deze periodes van bouwwoede heeft Peter Keijsers het standaardwerk van Uyttenbroeck herbezocht.

Opnieuw bezocht
Nu, 110 jaar later, brengt Peter Keijsers opnieuw een bezoek aan deze straten in de Venlose binnenstad. Niet alleen de straten in Uyttenbroeck’s standaardwerk komen aan bod, maar ook de vele steegjes en binnenstraatjes. Dit boek heeft vele tientallen illustraties en afbeeldingen, zowel in zwart-wit als in kleur, alsmede
enkele pentekeningen van Tegelse jông Bart Leurs.

Over Peter Keijsers
Peter Keijsers is schrijver, fotograaf, en amateur-historicus. In 2012 debuteerde hij met een historisch boek over de Venlose boerderijen, molens en kastelen. Daarna volgden nog een paar lokaal-historische boeken over Venlo. Ook heeft hij een dichtbundel in het Venloos dialect gepubliceerd. Intussen heeft hij tevens acht romantitels op zijn naam staan, waaronder De Schriftsteen en Lockdown. In 2022 werd zijn boek over de Venlose gilden gepubliceerd. Uyttenbroeck’s Straten te Venlo opnieuw bezocht is inmiddels zijn zevende historische naslagwerk.

Bestellen
‘Uyttenbroeck’s Straten te Venlo opnieuw bezocht’ (paperback, 320 pagina’s, ISBN: 9789403742694) is onder andere te koop via https://mgl.mijnbestseller.nl/shop/. Prijs: €27,35.

‘Uyttenbroeck’s Straten te Venlo opnieuw bezocht’: Een nieuw boek van Peter Keijsers

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen