Gouden weken: Het belangrijkste is de leerkracht

Foto: © José Lenders.

Wij, leerkrachten weten als geen ander hoe belangrijk de eerste weken van het schooljaar zijn. We kennen de theorie van de ‘gouden weken’ en we werken met allerlei werkvormen aan verbindingen in onze groep. Dit is heerlijk om te doen en het resultaat is de basis voor het belangrijke groepsproces van het hele schooljaar.

Hier is Heidi Jacobs aan het woord. Heidi is verbonden aan het “José Lenders, advies, begeleiding & counseling” en richt zich met name op het positief beïnvloeden van de omgeving van kinderen. Ze wil ouders en leerkrachten ondersteunen in het behouden van energie en inspiratie om kinderen op die manier vanuit passie te kunnen begeleiden. Zelf was zij 30 jaar leerkracht, intern en ambulant begeleider en spreekt dus uit ervaring.

Ze vervolgt haar verhaal: We willen nog meer: we willen alle kinderen leren kennen, we werken aan de relatie met ieder kind, we observeren gedrag en we maken het gezellig. Ook investeren we in oudercontacten. En we doen nog veel meer. Het gevaar is dat we vergeten hoe belangrijk wij zelf zijn. Wijzelf en onze energiehuishouding.

Hoe helpend is het voor kinderen als hun nieuwe leerkracht weet hoe hij of zij vanuit passie kan werken? Als hun nieuwe leerkracht een stralende meester of juf is die energiek aan het werk is? Vanuit ervaring weet ik: de passie van de leerkracht is de basis van het groepsproces. De passie van de leerkracht is de motor van iedere schooldag. En daarmee is het PASSIE protocol voor mij de basis van het onderwijs, een beproefde werkwijze en beschreven in het boek “van werkstress naar passie”
door José Lenders

Ik heb mijn passie goed leren inzetten door de manier waarop ik nu kijk naar stress. Stress is voor mij een goede wegwijzer naar mijn passie; ze horen voor mij bij elkaar. Wil je graag meer over weten over deze invalshoek? Bekijk dan dit korte filmpje Zingeving in onderwijs | José Lenders, Advies, begeleiding & Counseling (joselenders.nl) Vanuit PASSIE hoopt Heidi samen met José Lenders het PASSIE protocol door te mogen geven aan collega’s in het onderwijs. Iedereen die verbonden is aan het onderwijs is van harte welkom voor een individueel traject of een training! Speciaal voor ouders zal op een ander moment een training worden aangeboden.

Data trainingen 2023 voor onderwijskrachten
We bieden twee mogelijkheden voor dezelfde training. Wat past er bij jou?
PASSIE-training in 6 avonden op dinsdag van 18.30 tot 21.30 uur: 10-1, 17-1, 24-1, 31-1, 7-2, 14-2
PASSIE-training in 2 dagen op donderdag en vrijdag in de carnavalsvakantie: 23-2, 24-2

Voor meer informatie: 06 26092427 – José Lenders advies, begeleiding & counseling

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen