Statiegeld geldt ook voor sap met suiker en water in plastic flessen

Foto: ©Flickr / Adam Lederer.

De Inspectie Leefomgeving en Transport vindt dat de statiegeldplicht ook geldt voor flessen sap waaraan suiker of water is toegevoegd. Het niet naleven van deze verplichting wordt per direct verboden en de ILT geeft aan er vanaf juni op te gaan handhaven.

Dat heeft de inspectie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa. Aanleiding voor de uitspraak is een onderzoek afgelopen november van het consumentenproframma en Recycling Netwerk Benelux, waarbij ze zagen dat supermarkten soms onterecht geen statiegeld heffen op sommige sapflessen. Voor flessen met 100 procent sap geldt een uitzondering op de statiegeldplicht. Supermarktketens zoals Albert Heijn en Jumbo maken gebruik van die uitzondering, terwijl ze wel suiker of water toevoegen aan het sap.

Handhavingsverzoek
Recycling Netwerk Benelux diende na dit onderzoek een handhavingsverzoek in bij de ILT, die oordeelde dat voor dit soort sapflessen inderdaad statiegeld moet worden betaald. Sinds 1 juli vorig jaar zit er ook vijftien eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. ‘De vlag hangt uit,’ reageert Robbert van Duin, voorzitter van het RNB, tegenover Kassa. ‘Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen