Support Your Locals: Help uw lokale boer of tuinder, juist nu tijdens de coronacrisis

Foto: © Pixabay.

Door de maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, kunnen veel boeren en tuinders hun boerderijproducten niet kwijt. Consumenten kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van de uitdagingen waar agrarische ondernemers voor komen te staan in deze crisistijden.

Op zondag 15 maart werd bekend gemaakt dat alle cafés, restaurants en andere catering- en horecagelegenheden tot en met 6 april gesloten moeten zijn in verband met het coronavirus. In de persconferentie van dinsdag 31 maart werden deze maatregelen verlengd tot en met tenminste 28 april. Voor veel boeren en tuinders betekent dit dat zij hun vertrouwde afzet niet kwijt kunnen.

Onder de noemer #SupportYourLocalsNL zijn door het hele land initiatieven ontstaan om agrarische ondernemers te ondersteunen. Consumenten worden opgeroepen om hun inkopen ook lokaal te doen, bijvoorbeeld bij een boerderijwinkel in het dorp. De koper krijgt zo niet alleen gezonde en verse producten, maar helpt de ondernemer tevens door deze moeilijke tijden. Om zijn leden een steuntje in de rug te geven, heeft de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) een lijst opgesteld van leden met een boerderijwinkel of verkooppunt. Op deze lijst kunnen consumenten zien bij welke verkooppunten in hun omgeving zij terecht kunnen voor verse
boerderijproducten. De lijst is te vinden op www.lltb.nl/support-your-locals en wordt nog regelmatig aangevuld met nieuwe locaties.

‘Het initiatief #SupportYourLocalsNL past precies in deze tijd. Een tijd waarin we extra moeten letten op onze gezondheid, maar ook op elkaar’, vertelt LLTB-hoofdbestuurslid Susanne Görtz. ‘Er is niets zo gezond en lekker als verse boerderijproducten. Asperges, recht van het land. Een verfrissend glas verse melk. Het lekkerste fruit van Limburgse bodem. Maar denk ook aan een prachtige bos bloemen om je thuiswerkplek op te fleuren. Dat je met de aankoop van deze producten ook nog eens je lokalemboer of tuinder kunt helpen, is natuurlijk helemaal mooi!’ De meeste boerderijwinkels blijven, net als supermarkten, vooralsnog gewoon open. Daarnaast zijn er LLTB-leden die verkopen via een automaat, die dagelijks wordt gevuld met verse producten. Görtz: ‘De gezondheid van klanten, medewerkers en ondernemer staat altijd voorop. Daarom worden er ook op boerderijwinkels en bij verkooppunten extra maatregelen genomen om deze gezondheid te waarborgen.’

Venlose ondernemers die zijn aangesloten

Reacties