Aloha Fest 3 – an evening of European surf culture

Foto: aloha fest - Grenswerk.

Inmiddels de derde editie alweer! Wie de vorige edities bezocht weet inmiddels; surfmuziek is weer helemaal terug! En als er iets bewezen is bij de vorige edities, is dat surfmuziek ook absoluut niet saai is! Verwacht daarom op zaterdag 12 januari weer zes van de beste Europese surfbands op twee Grenswerk podia.

Programma
Ook dit jaar heeft Arny (gitarist Aloha Sluts en surffotograaf) weer een bijzonders programma weten samen te stellen. Bezoekers kunnen genieten van een van Europa’s langst bestaande surfbands Bradipos IV (Napels, I), de stonersurf van del-Toros (Alkmaar), de geniale gekte van de Terrorsurfs (Birmingham, UK), de swingende garage surf-met-orgel van de Akulas (Gent, B), de zwoele nachtclub klanken van de Hicadoolas (Berlijn, D) en natuurlijk het surfabilly geluid van de gastheren Aloha Sluts (Venlo, Middelburg, Tilburg, NL).

Wat de f*k is surfmuziek?
Surfmuziek is dus niet de zoetsappige, meerstemmig gezongen, muziek van de Beach Boys en Jean & Dean, maar rauwe, dansbare instrumentale rock’n’roll! Ontstaan in begin jaren ‘60, net voor de doorbraak van de beatmuziek (Beatles en Rolling Stones). Daarom is het genre ook een beetje in de vergeethoek geraakt. Maar elk decennium steekt surfmuziek weer de kop op, kenners spreken van ‘golven’. De grootste opleving kwam tijdens de ‘3e golf’, twee decennia geleden toen de soundtrack van Pulp Fiction bol stond met onvervalste surf. Waarbij vooral de titelmelodie, Dick Dale’s ‘Misirlou’ bij veel mensen een onvergetelijke indruk achterliet. Inmiddels zijn we toe aan de ‘5e golf’. Surf-festivals steken overal de kop  op, er zijn tal van nieuwe bands die aan de weg timmeren en wat deze golf zo bijzonder maakt is dat veel jonge muzikanten de originele surfmuziek combineren met andere genres zoals, punk, metal en zelfs house-muziek.

Market
Net als vorige edities is er op het balkon weer een gezellige mini-markt met natuurlijk CD’s en vinyl, tiki-spullen, hawaii hemden en zelfs een heuse barbershop!

Bandbeschrijvingen

Bradipos IV (Napoli, I)
Bradipos IV is de langst bestaande surfband uit Italië. En bovendien een van de beste bands uit het genre, een mening die fans uit de hele wereld delen. Op hun vorige album speelden ze Napolitaanse volksliedjes alsof het surf klassiekers uit begin jaren ‘60 waren. Op het dit jaar verschenen ‘Lost Waves’ kiezen ze weer voor eigen werk, waarbij weer eens blijkt dat ze zelf ook behoorlijke surf-klassiekers kunnen schrijven.

Bradipos IV – Live at Surfer Joe Summer Festival 2018

 

Del Toros (Alkmaar)
Begonnen als een stonerrockband ala Kyuss, krijgt elke plaat steeds meer surfinvloeden. Op het onlangs verschenen Ten Stories High lijkt de evolutie helemaal afgerond. Een perfecte symbiose van stoner en surf, met een onweerstaanbare groove. Voor het nieuwe album Ten Stories High zijn alle registers opengetrokken. Niemand minder dan grootmeesters Peter te Bos (Claw Boys Claw), Bertus Borgers (Herman Brood) en Marco Toro (Laberinto) werden ingevlogen en het album werd net als het vorige geproduceerd door Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock).

del-Toros – Ocotowave

 

Terrorsaurs (Birmingham, UK)
Een van de hoogtepunten van de eerste editie van Aloha Fest en ‘back on popular demand’! Het gemaskerde trio speelt nog steeds aanstekelijke garagesurf, die ze zelf ‘schlockrock’ noemen. Hun platen worden uitgebracht door het befaamde Californische label Wild Records. De kenners weten het: als je daar bent getekend, ben je als band toegetreden tot het ultieme rocknroll pantheon!

Terrorsaurs – Dambala, live at Aloha Fest 2017

 

Aloha Sluts (Venlo, Middelburg, Tilburg)
De gastheren hebben een zeer succesvol 2018 achter de rug. Ze deelden de poster met bandjes als Descendents, Pennywise, Dead Kennedys, Phantom Four en meer. Inmiddels zijn de meest spelende surfband van Nederland! Ook stonden ze 19 (!) weken in de top 3 van de top 3 van het Australische Surf Rock Radio. Vorig jaar verscheen hun eerste volledige album op het legendarische Tombstone Records (Batmobile, Guanabatz) dat al eerder hun vinyl single uitbracht.

Aloha Sluts – La Puta, live at Hotel Bar Sessions ZPF

 

Akulas (Gent, B)
Stadsgenoten van Belgisch beste surfband Fifty Foot Combo en warempel ze klinken als het kleine broertje dat maar niet wil deugen. Deze jeugdige deliquenten bespelen hun gitaren en orgel alsof het knipmessen zijn! Moeders houdt uw dochters binnendeurs!

The Akulas – L’amour chaud

 

The Hicadoolas (Berlin, D)
Net als vorig jaar een Berlijnse openingsact. Een graag geziene gast bij internationale surffestivals, waar ze iedereen weten te overtuigen met hun traditionele surf sound, die prachtig aangevuld wordt met dameszang. Een originele combinatie die verrassend goed uitpakt!

The Hicadoolas – Tunnel of Love, live at Surfer Joe Summer Festival 2017

 

12 januari 2017 – Grenswerk, Peperstraat 10, Venlo

Open: 19:00 uur

Aanvang: 20:00

Entree: 12,- (vvk), 14,- (avondkassa)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen