Rozentijd in Kasteeltuinen Arcen!

Foto: © Kasteeltuin Arcen.

Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Hoewel het park is aangelegd om in ieder seizoen een bijzondere tuinbeleving te bieden, is het in het begin van de zomer een waar paradijs voor tuinliefhebbers.

In de meer dan 15 verschillende tuinen bloeien duizenden kleurrijke en geurende bloemen met als hoogtepunt het Rosarium dat binnenkort volledig in bloei staat. Tijdens het Rozenfestijn, van 21 t/m 26 juni, draait dan ook alles om de koningin onder de bloemen; de Roos!

Rosarium
De circa 250 verschillende rozensoorten in het Rosarium zijn vanaf begin juni een attractie voor iedereen die van rozen houdt. In de 10 gethematiseerde rozentuinen van het barokke Rosarium bloeien meer dan 8.000 rozen. De eerste klimrozen bloeien al sinds mei en door de gunstige weersomstandigheden van de laatste weken zijn ook de historische rozen, parkrozen, sierrozen, wilde rozen, keurmerk-rozen en minirozen al in bloei gekomen.

Nieuwe geur- en smaaktuin
Nieuw in het Rosarium is de Geur- en Smaaktuin die dit voorjaar werd aangelegd. In deze tuin staan tientallen rozen die ieder heerlijk geuren en die grotendeels ook geschikt zijn om te eten. Rozen worden al van oudsher gebruikt voor schoonheidsmiddeltjes als zeep en parfum maar de laatste jaren komt de bloem ook steeds meer tot zijn recht in de keuken. De eetbare bloembladeren zijn inmiddels zo geliefd dat er veel kook- en bakrecepten zijn verschenen. De rozen in de nieuwe tuin zijn een schenking van de Duitse rozenkweker W. Kordes’ Söhne, die vanwege zijn gezonde, lang-bloeiende en gemakkelijk te onderhouden rozenteelt internationale bekendheid geniet. De naambordjes bij de rozen geven aan of de rozen geuren en/of eetbaar zijn. Blikvangers van de nieuwe tuin zijn verschillende rozenbogen en rankelementen, waarlangs klimrozen de komende jaren hun weg naar boven zullen vinden. Vanaf de bankjes in de tuin kunnen bezoekers rustig genieten van de prachtige aanblik van de rozen, de fontein in het midden van de tuin en het romantische rozenhuisje en de loofgang op de achtergrond.

Rozenfestijn
Ter gelegenheid van de rozentijd viert Kasteeltuinen Arcen van donderdag 21 juni t/m dinsdag 26 juni zes dagen lang het jaarlijkse Rozenfestijn. Tijdens het Rozenfestijn worden er in het Rosarium activiteiten georganiseerd en is het Kasteel het decor van een prachtige florale show met in de hoofdrol, de roos!
In het Rosarium vinden dagelijks rondleidingen plaats, wordt de rozenopera opgevoerd, geeft rozenexpert en schrijfster Danielle Houbrechts informatie over de verrassende mogelijkheden van rozen, worden er rozencorsages gemaakt en uitgedeeld en speelt Harpiste Arpalise romantische, klassieke melodieën waarbij weggedroomd kan worden. In de souvenir- en plantenwinkel van het park zijn prachtige rozen en rozenproducten te koop. In de kamers van de 2e etage van het Kasteel hebben verschillende regionale topbloemisten uitgepakt met een florale show. Iedere kamer heeft een ander thema en een eigen stijl. Daarnaast zijn een viertal kamers aangekleed door leerlingen van de opleiding Bloem, Groen & Styling van het Citaverde College in Horst aan de Maas. De leerlingen kunnen een publieksprijs winnen met hun deelname.

Bloeiwijzer
Wie het hoogtepunt van de zomerbloei niet wil missen moet zijn bezoek aan Kasteeltuinen Arcen snel inplannen. In de komende tijd bloeien namelijk niet alleen de duizenden rozensoorten, maar ook de lelies, canna’s, fuchsia’s, hortensia’s, grassen en eenjarigen veranderen het park in een geurend en kleurend bloeipalet.

Kasteeltuinen Arcen is dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur geopend voor het publiek. Naast een veelzijdige tuinbeleving biedt het park ook een goed gevuld evenementenprogramma voor jong en oud. Na het Rozenfestijn staan het Zomeravondconcert Sommer in Wien op 6 juli op het programma, Theaterfestival Cirque de la Lune op 21 juli en het Kunstweekend op 28 & 29 juli.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen