Sorga zorgt voor driepunter bij VVV-Venlo

21 aug 2021, 22:00 Sport
fb img 1629603241815
In Covebo Stadion – De Koel – werd dit seizoen voor de tweede keer in het nieuwe seizoen afgetrapt voor een competitiewedstrijd. Op het affiche: de wedstrijd tegen Almere City FC. Voorafgaand aan het seizoen ingeschat als één van de kampioenskandidaten. Wederom een kraker dus.
Al in de 3eminuut was het raak voor de bezoekers. Na een onderschepte breedtepass op het middenveld, mocht de rechtsbuiten van Almere City voorzetten en kon Duijvestijn voor het doel volledig vrij inkoppen: 0-1. Het eerste wapenfeit voor de thuisploeg volgde in minuut negen. Een ingooi kwam bij Wassim Essanoussi terecht, die de bal daarna met de borst controleerde en het leer klaarlegde voor de instormende Danny Post. Zijn schot was echter te onnauwkeurig om enig gevaar te stichten. VVV had het moeilijk in de eerste fase van de wedstrijd. Vooral Duijvestijn was een plaag voor de geelzwarte defensie. De spits kreeg in de 14eminuut weer een goede kans, maar Tobias Pachonik lag goed in de weg op de doellijn. Enkele minuten later moest Lukas Zima redding brengen, toen Alhalft door zijn collega Pouwels vrij voor het Venlose doel werd gezet. Het tekende de krachtsverhoudingen. VVV stelde daar niet veel tegenover, of het moest het schot zijn dat Joeri Schroijen produceerde in de 20eminuut. Dat zeilde echter ver naast. Kort achter mekaar kregen twee VVV-ers de gele kaart. Eerst was Joeri Schroijen het haasje, daarna pakte Kees de Boer een tegenstander op het middenveld bij het shirt. Scheidsrechter Manschot was onverbiddelijk: geel. De storm uit Flevoland leek enigszins te luwen en de krachten van Kees de Boer ook. De blonde middenvelder moest in de 31eminuut het speelveld verlaten met, zo leek het, een oogblessure. Zijn vervanger was de jonge Joep Munsters, die daarmee zijn debuut voor VVV-Venlo maakte. Enkele minuten later een gevaarlijke scrimmage voor het Almerense doel. Maar zowel Erik Sorga als Danny Post wisten daar niet van te profiteren. Ook de navolgende corner bood geen soelaas om de achterstand om te buigen in een gelijke stand, want Simon Janssen joeg een kanonskogel de tribune in boven keeper Woud. Toen het tijd leek om met een 0-1 achterstand de rust in te gaan, liet Erik Sorga zien waarvoor hij gehaald is. Uit een afgeslagen corner, kwam de bal voor de voeten van Wassim Essanoussi, die de bal opnieuw inbracht in het strafschopgebied. En, of het nog niet mooi genoeg is om je eerste VVV-doelpunt te scoren in de ultieme slotseconden van de eerste helft, deed Erik Sorga het met een hakje achter het standbeen: 1-1. Covebo Stadion - De Koel - ging uit zijn dak, net als de hoofdpersoon zelf. Manschot floot nog geen tien seconden later voor de thee.
In de rust paste Jos Luhukay één wissel toe in zijn team. Joeri Schroijen, geel op zak, mocht in de kleedkamer achterblijven. Zijn vervanger op links was Aaron Bastiaans. Die laatste stond in de 51eminuut meteen aan de basis van de voorsprong. Bastiaans ging over links goed door en was feller dan zijn directe tegenstander, die hij de bal van zijn voet snoepte. Meteen leverde hij het leer in bij Joep Munsters. De youngster zag op zijn beurt Erik Sorga op randje buitenspel vertrekken en gaf de bal panklaar op de scherpe Est. Die ontpopte zich tot een ware goalgetter, want met zijn tweede kans maakte hij zijn tweede doelpunt in Venlose dienst: 2-1. De voorsprong was nog maar nauwelijks op het bord gezet, of Lukas Zima moest al twee keer reddend ingrijpen. De Tsjechische doelman had een voortreffelijke redding op een inzet van dichtbij van Pouwels. Daarna gooide de lange doelman zijn hele hebben en houden ervoor bij een volgende kans van Pouwels.
Daar had VVV geluk dat Zima op zijn post was. In de 60eminuut mocht Levi Smans invallen. Hij nam op het middenveld de plek van de goed spelende, maar moegestreden Wassim Essanoussi in. Smans liet zich met zijn eerste balcontacten meteen gelden. Zijn rush, één minuut na zijn invalbeurt, strandde echter in schoonheid. Het schot wat hij zes minuten later produceerde na een puntgave kaats met Erik Sorga had eveneens meer verdiend. Woud zag de pegel echter net langs de, voor hem, goede kant van de paal suizen. De jongeling bracht vuur in het spel met zijn strijd en passie. Wéér een minuut later was hij het namelijk die bij de tweede paal bijna kon binnen tikken na een goede voorzet van Yahcuroo Roemer. Smans was echter nét een teenlengte te laat. Het was echter heerlijk om naar te kijken hoe weer een product uit de jeugd het vuur uit zijn sloffen liep in het geelzwart. Almere City trachtte in de laatste tien minuten nog aan te dringen. Lukas Zima kreeg in de 80eminuut nog een vrije trap te verwerken, maar de bal hobbelde voorlangs. Toen in de 83eminuut fris bloed het veld in kwam met Calle Johansson en Tristan Dekker, timmerde VVV-Venlo de goal dicht. Erik Sorga maakte en passant zelfs nog z’n derde van de avond, maar Manschot had een overtreding gezien en dus werd de prachtige lob van de Est afgekeurd. In de blessuretijd, die vijf minuten betrof, zag Aaron Bastiaans, die ook goed inviel, nog een gele kaart getoond, na hard doorgaan op een tegenstander aan de zijlijn. Het tekende de vechtlust waarmee eenieder hier vandaag in De Koel op het veld stond. En dat leidde tot de verdiende beloning: een 2-1 overwinning en drie punten! Een driepunter die sinds 27 januari 2021 niet meer op het conto van de Venlonaren was bijgeschreven. Het werd dus tiijd
VVV-Venlo - Almere City FC 2-1 ( 1-1 )
3. Duijvestijn 0-1, 45+3 Sorga 1-1, 53. Sorga 2-1
Scheidsrechter: Manschot
Toeschouwers: 3.832
Gele kaart: Schroijen, De Boer, Bastiaans (VVV-Venlo) , Duivestijn ( Almere City FC)
VVV-Venlo : Zima, Janssen, Da Graca , Koglin, Pachonik, Essanoussi ( 61. Smans) , Post ( 82. Dekker), De Boer ( 21. J. Munsters), Schroijen 46. Bastiaans), Sorga, Roemer ( 82. Johansson)