Henk Vossen naar de WK Rally van Catalonië

Foto: © Erik op ‘t Land - Henk Vossen.

Van 21 tot en met 23 oktober wordt de Rally Catalunya-Costa Daurada verreden. Het is de voorlaatste ronde van het Wereldrallykampioenschap 2022. Slechts een Nederlandse equipe heeft zich voor dit enerverende evenement ingeschreven. De Limburgse veteraan Henk Vossen zal met co-piloot Radboud van Hoek de strijd gaan aanbinden met de wereldtop.

Navigator Radboud van Hoek, de organisator van de ELE-Rally, is voor Henk Vossen bepaald geen onbekende. Sterker nog, hij reed met Van Hoek in 2018 de WK Rally van Monte Carlo. Voor Henk Vossen is het, na de Rally van Kroatië en die van Ieper, de derde grote WK-rally van het seizoen. Het Helichem Rallyteam gaat op maandag de zeventiende al op pad voor een tweedaagse tocht naar Spanje, waar in de bekende vakantieplaats Salou het rallycentrum van de 57e Rally van Catalonië is ingericht. De inschrijvingslijst telt 67 equipes waaronder twaalf in de ‘eredivisie’ WRC1, de fabrieksteams. De ‘eerste divisie’, de WRC2-klasse, deels professionals, deels amateurs, telt maar liefst 37 inschrijvingen, waaronder die van Henk Vossen. Concurrentie te over derhalve en het zal een hele toer worden het gestelde doel, een plaats bij de eerste veertig van het algemeen klassement, te behalen. Temeer daar Vossen slechts een keer eerder deze rally bestreed, inmiddels 17 jaar geleden. Het landschap waarin de rally zich afspeelt is adembenemend mooi, al zullen de coureurs daar weinig oog voor hebben. Het parcours in de uitlopers van de Pyreneeën is bochtig, zeer bochtig zelfs. De rijders kunnen geen moment verslappen want dan loopt het geheid verkeerd af. “Voor zover ik gehoord heb gaat het allemaal over redelijk strak asfalt. Maar hoe dat er uit ziet weet ik pas als we dinsdag en woensdag de verkenningen hebben afgewerkt,” verzekert de Tegelse rallycoureur. “Met wat we weten hebben we onze auto alvast daarop aangepast. Vooralsnog kiezen we voor de een-na-hardste afstelling van het onderstel. Daarmee stuurt de Ford Fiesta lekker scherp. Maar mocht dat op de eerste dag niet voldoen dan kunnen we tussendoor de set-up nog veranderen.”
Zoals gesteld mikt Vossen op een klassering onder de beste veertig deelnemers maar hij kijkt liever naar het WRC2 Masters klassement, de categorie 50 jaar en ouder, waar hij onder valt. “Ik sta nu veertiende maar dat beeld is vertekend want ik heb pas twee klasseringen achter mijn naam, waar de meesten drie of vier resultaten hebben gescoord. Als ik in Spanje redelijk goed scoor zit een plaats bij de eerste tien er misschien nog wel in, ondanks dat ik dan pas drie resultaten heb behaald.”
De Rally van Catalonië start op vrijdag 21 oktober om 8.30 uur in Salou, met een etappe van acht klassementsproeven. Op zaterdag volgen er nog zeven terwijl op zondag na vier KP’s de rally om 13.48 uur wordt afgesloten. Er zijn dan 1331 km’s afgelegd, waarvan 294 voor het klassement.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen