Henk Vossen neemt voor de 49e keer deel aan de ELE Rally

Foto: © Erik van ‘t Land.

Komende zaterdag wordt in het oostelijke deel van Brabant de 56 e editie van de ELE Rally verreden. Voor de Tegelse rallycoureur Henk Vossen is deze vierde ronde van het Open Nederlands Rallykampioenschap in meerdere opzichten bijzonder. Niet alleen maakt hij er voor de 49 e keer zijn opwachting, ELE Rally beschouwt hij tevens als zijn thuisrally.

De traditie wil dat de ELE Rally in het begin van juni wordt verreden en de fans dan kunnen rekenen op zon, hoge temperaturen, stofwolken en twee dagen lang rallyplezier. Hoe anders zal het dit jaar zijn. De coronapandemie drukt ook hier zijn stempel op. Geen ruim tweehonderd kilometer wedstrijdparcours, verdeeld over twee dagen, maar slechts 127 kilometers op snelheid, die in een ruime halve dag moeten worden afgelegd. En geen dertig graden maar op zijn best koel en droog weer. “Voor mij mag het regenen,” zegt Henk Vossen. “Ik rijd graag in de regen en bovendien heb ik nog een hele stapel nieuwe regenbanden op het schap liggen. Dat de onverharde trajecten dan misschien in een modderbad veranderen neem ik dan maar voor lief.” En er zitten nogal wat onverharde stukken in het parcours. Vooral in de klassementsproef Wintelre, die tweemaal wordt gereden met telkens zeven kilometer niet geasfalteerd. Ook in de tweemaal te rijden proef bij MRT/Engines bij Veghel zit nog twee kilometer onverhard. Overigens is Vossen op zich niet zo’n voorstander van zanderige rallypaden omdat die een ware aanslag op het materiaal kunnen vormen.

Voor de Limburgse rallycrack en zijn navigatrice Lieke Bouman-Dautzenberg begint de rally al op vrijdagavond, als een deel van het traject verkend moet worden. Dat gebeurt dan deels in het donker; een omstandigheid die ze ook in de wedstrijd zullen tegenkomen. Het finishpodium in het centrum van Son staat namelijk om 22.47 uur gepland. De laatste klassementsproef is een bekende, op het industrieterrein Ekkersrijt in Son, waar traditioneel heel veel rallyfans op afkomen. Henk Vossen rekent er vast op dat hij daar voor de 49 e keer – vier keer won hij de rally – probleemloos zal afsluiten. Voor Lieke Bouman-Dautzenberg is dat niet zo vanzelfsprekend. “De keren dat ik aan de ELE Rally heb deelgenomen eindigden meestal met een non-finish. Door technische problemen wel te verstaan en niet omdat we van de weg zijn gevlogen.”

Henk Vossen is met zijn bedrijf Helichem ieder jaar prominent aanwezig in de ELE Rally. Niet alleen als substantieel sponsor maar ook omdat het evenement ideaal is om er een uitgebreid relatieprogramma voor gasten op te zetten. Die kunnen genieten van het grote deelnemersveld met nagenoeg de hele Nederlandse rallytop, waaronder acht concurrenten in de toonaangevende R5- klasse, waartoe ook Vossens Ford Fiesta R5 behoort. De rally start op zaterdag 9 oktober in het centrum van Son, alwaar om 22.47 uur de winnende equipe op het finishpodium wordt verwacht. Die zal dan 11 klassementsproeven over een afstand van 127 kilometer hebben afgelegd.

Reacties

Cookieinstellingen