B-boy Shane (Venlo) en b-girl Pauline (Zoetermeer) winnen Nederlandse voorronde WK breakdance in Rotterdam

Shane wint de BC One Cypher Holland.
Foto: © Maurice van der Meijs / Red Bull Content Pool.

Afgelopen zondagavond kregen 16 B-Boys en 8 B-Girls gedurende Red Bull BC One Cypher Holland de kans het laatste ticket voor het Red Bull BC One World Final in Polen te bemachtigen. Red Bull BC One is de grootste en meest prestigieuze een-tegen-een breakdance-competitie van de wereld. Of, zoals de breakers het zelf zeggen, ‘breaking’ competitie. Ieder jaar strijden duizenden dansers wereldwijd in een van de 80 qualifiers om een plek in de World Final.

Breakende papa uit Venlo
B-Boy Shane (Shane Boers, 28 jaar) uit Venlo: “Vandaag kwam ik echt om te winnen, ik ben al even geleden begonnen met voorbereiden want ik ben er een tijdje uit geweest met 2 kids en drukte op werk. Gestopt met roken, gezond dieet – ik ben weer helemaal terug, hoewel ik oprecht vorige week nog getwijfeld heb of ik door moest gaan met breaken.. De liefde die ik vandaag kreeg geeft me echt een boost en deze overwinning is een sign om door te gaan”.

Mentale brainwash bij Zoetermeerse B-Girl
“Ik ben echt heel blij met de winst, in de Red Bull BC One Cypher Holland in 2019 verloor ik de finale van b-girl Mess. Je moet jezelf echt brainwashen, zo van ‘deze heb ik’ en daar moet je op vertrouwen” aldus G-Girl Pauline (Pauline Nettesheim, 28 jaar) uit Zoetermeer.

Een ticket naar Polen
De winnaars van de Red Bull BC One Holland Cypher gaan door naar de volgende ronde de Red Bull BC One Last Chance Cypher op donderdag 4 november in Gdansk, Polen. Samen met 36 andere wereldwijde voorronde-winnaars wordt daar om de allerlaatste wildcard gestreden die recht geeft om deel te nemen aan de Red Bull BC One World Final op 6 november, het hoogste podium van de Red Bull BC One. Via de eerdere online qualifer dit jaar, de Red Bull BC One E-battle, veroverde de Nederlandse B-boy Lee al een rechtstreeks ticket voor de Red Bull BC One Last Chance Cypher.

Nederlandse kansen op Olympische Spelen
Door de toevoeging van breaking aan het Olympisch programma groeit de zichtbaarheid en populariteit van de sport. Tijdens de Olympische Spelen in 2024 liggen er kansen voor Nederlandse breakers. Ons land staat wereldwijd bekend om goede B-boys, B-girls en toonaangevende crews als The Ruggeds en de HustleKidz. Zo heeft breaker Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final drie keer gewonnen, in 2014, 2017 en 2019. Hij is hiermee de enige danser dit de titel drie keer in de wacht sleepte, het laatste wat nog mist is een Olympische plak.

Reacties