VVV speelt gelijk in spektakelstuk

Foto vóór de wedstrijd.

Cruciaal. Dat was het woord wat in de aanloop naar de wedstrijd VVV-Venlo – RKC Waalwijk ‘trending’ was in Venlo en omstreken. Het was tenslotte dé wedstrijd waarin VVV de aansluiting moest zien te krijgen met de plekken op de ranglijst die aan het einde van het seizoen geen betekenen dat degradatie volgt naar de Keuken Kampioen Divisie.

Het zorgde ervoor dat de belangen voor de thuisploeg groot waren en dat werd door iedereen binnen én buiten Venlo maar al te goed begrepen. De aanmoediging door diverse prominenten, oud-spelers en medewerkers en supporters waren indrukwekkend. Dat was ook de supportersactie, anderhalf uur voor de wedstrijd, waarbij enkele honderden VVV-fans de spelers toezongen en oppepten begeleidt met vuurwerk.

Het gaf de mannen van Jos Luhukay zichtbaar een extra boost. Na de aftrap was het namelijk de eerste tien minuten eenrichtingsverkeer richting het doel van keeper Lamprou van RKC Waalwijk. De eerste aanval was nog te onnauwkeurig om de Griek te doen wankelen, maar bij de tweede aanval in de 4e minuut gebeurde dat wel. Het was Lamprou’s landgenoot Georgios Giakoumakis die op maat bediend werd door Vito van Crooij. De topscorer van de Eredivisie haalde voor de 25e keer dit seizoen succesvol de trekker over: 1-0. Het was een bevrijdende treffer voor zowel ‘Jako’ als voor de hele geelzwarte formatie. Even later mocht Simon Janssen het proberen, na weggestuurd te zijn op het middenveld, maar de Venlose middenvelder mikte naast. Het gaf wel aan dat bij de spelers van de thuisploeg het belang van de wedstrijd doorgedrongen was. Helaas besefte RKC dat ook, want na de eerste fase begonnen de Waalwijkers meer en meer uit hun schulp te kruipen en dat leidde in de 14e minuut al tot de gelijkmaker. Spits Oosting werd door Touba door het hart van de Venlose verdediging aangespeeld en mocht op randje buitenspel vrij doorgaan richting het doel van Thorsten Kirschbaum. De AZ-huurling passeerde de VVV-goalie koel: 1-1. In het navolgende kwartier gebeurde er weinig spannends voor beide doelen. Toen het weer spannend werd, was het RKC Waalwijk dat meteen scoorde. Een vermeende overtreding op Leon Guwara werd niet bestraft door scheitrechter Kamphuis en Ngonge mocht vanuit scoringspositie uithalen. De bal eindigde buiten bereik van Thorsten Kirschbaum tegen het zijnet, precies langs de verkeerde kant van de paal voor VVV: 1-2. De VAR keek nog wel naar de overtreding die voorafgaand aan het doelpunt werd gemaakt door Van de Venne, maar het doelpunt van Ngonge werd niet meer ongedaan gemaakt. Er moest uit een ander vaatje getapt gaan worden in De Koel, anders dan zou het 13e verlies niet meer afgewend kunnen worden. In de 44e minuut van de wedstrijd gebeurde dan toch waar heel VVV op had gehoopt. Tobias Pachonik stuurde met een afgemeten pass Vito van Crooij over rechts weg. Hetzelfde recept als in minuut vier werd beproeft door de Venlonaar: een voorzet die binnen de 5 meter binnen kon worden gelopen. Ditmaal was het niet Jako, maar Josua John die scoorde: 2-2. Binnen een minuut had Simon Janssen ook nog de 3-2 op de slof, maar het schot van de middenvelder werd van richting veranderd: hoekschop. Vito van Crooij nestelde zich achter de bal en mikte die nog bijna bij de tweede paal in één keer binnen. Het mocht niet zo zijn. 2-2 was de stand bij rust.

In de rust werden er geen veranderingen doorgevoerd in beide teams. Meteen na de aftrap ging VVV door waar het vlak voor rust was geëindigd. De eerste goede actie was van Zinedine Machach, die door de benen van een tegenstander Leon Guwara vond. De voorzet van de Duitser was echter niet op maat. Even later was het Simon Janssen die de bal oppikte op het middenveld en na een rush Georgios Giakoumakis bediende. De Griek werd echter afgetroefd door Touba. Het was de wederom VVV dat in de eerste minuten van de tweede helft het betere van het spel had. Nu was het zaak dit vol te houden. Dan moesten er echter geen kansen werden weggegeven zoals dat in de 54e minuut werd gedaan. Meulensteen kon voorleggen en de geheel vrijstaande Sow mocht inkoppen. De paal bracht echter redding. In de tegenstoot was het Vito van Crooij die hard voorzette en Zizou daarmee bediende. De Fransman stuitte op keeper Lamprou en Van Crooij enkele seconden later ook. Het werd spannender en spannender. In de 59e minuut zag Kristopher da Graca de gele kaart na een overtreding op Sow. Dat was ook meteen de laatste actie die Sow te verduren kreeg, want hij werd gewisseld voor Stokkers. In de 64e minuut ging Vito van Crooij er vandoor over links. Hij versierde een corner die hij vervolgens snel nam en Georgios Giakoumakis in stelling bracht. Die miste de bal echter voor een ogenschijnlijk lege goal. Een grote kans voor de Venlonaren! Die wisselden eerste Leon Guwara voor Lukas Schmitz en in de 74e minuut Josua John en Simon Janssen. Erin kwamen Yahcuroo Roemer en Torino Hunte. Het moest voor nog meer druk op de verdediging van de Waalwijkers zorgen. Dit resulteerde in de 79e minuut direct voor een mogelijkheid voor VVV. Invaller Schmitz kreeg de bal op de linkerflank en slingerde de bal voor richting de penaltystip. Daar kwam onze eigen rasechte Venlonaar Vito van Crooij aanstormen en kopte de bal prachtig in de lange hoek, onhoudbaar voor keeper Lamprou. Kort na deze goal kreeg RKC een vrije trap net buiten het zestienmetergebied van de Venlonaren. Deze leek in eerste instantie slecht genomen te zijn, maar de bal kwam tegen een uitgestoken arm van spits Georgios Giakoumakis aan. Dit resulteerde in de 84e minuut uiteindelijk in een strafschop voor RKC die onberispelijk binnengeschoten werd door Ngonge. De stand was wederom gelijk in Venlo: 3-3. Niet veel later was het weer bijna raak aan de andere kant. Trainer Jos Luhukay handelde direct en bracht nog een extra aanvaller binnen de lijnen. Middenvelder Zidedine Machach werd er uitgehaald en voor hem kwam spits Jafar Arias in de plaats. RKC bracht op haar beurt weer drie nieuwe krachten in het veld om de aanvallende stormram van VVV te kunnen bedaren. De kansen vanuit Venlose kant bleven echter komen en VVV kwam in de slotfase nog enkele keren dichtbij de overwinning. In de 88e minuut kreeg topscorer Georgios Giakoumakis de kans om de bal erin te koppen, maar kopte tevergeefs over het doel. Even later was het wederom een enorme kans. Dit keer voor invaller Torino Hunte. Zijn poging werd geblokt door een RKC verdediger. Ook in de extra tijd zette VVV alles op alles om het belangrijke winnende doelpunt te maken. Helaas resulteerde dit alleen nog in een gele kaart voor doelpuntenmaker Vito van Crooij: eindstand 3-3.

De mannen van Jos Luhukay maken met het gelijkspel tegen RKC Waalwijk een einde aan een reeks van twaalf nederlagen op rij, maar schieten bijzonder weinig op met een punt. Volgende week staat Ajax op het programma. Hopen op een wonder in Amsterdam en daarna met vol goede moed tegen Emmen.

VVV-Venlo – RKC Waalwijk 3-3 ( 2 – 2 )
4. Giakoumakis 1-0, 15. Oosting 1-1, 33 Ngonge 1-2, 44. John 2-2, 79. V.v. Crooij 3-2, 84. Ngonge 3-3 (pen.)
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel: Da Graza, V.v. Crooij ( VVV-Venlo), Snow (RKC Waalwijk)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Dekker, Da Graca, Guwara (Schmitz/66 ), Janssen (Hunte/74 ), Post, Machach (Arias/85 ), John (Roemer/74 ), V.v.Crooij, Giakoumakis

RKC Waalwijk: Lamprou, Gaari, Meulensteen,Touba, Lutonda, Anita, v.d.Venne (H.Mulder/88 ), Tahiri (Augustijns/72 ), Sow (Stokkers/60 ), Oosting (John/88 ), Ngonge (Daneels/88 )