Henk Vossen neemt deel aan de Achterhoek Rally

Foto: © Erik van ‘t Land.

Komend weekend wordt rond het Achterhoekse dorp Eibergen de tweede wedstrijd van het door corona zo geplaagde rallyseizoen verreden. In deze ACtronics Achterhoek Rally komt de Tegelse coureur Henk Vossen aan de start, samen met zijn navigator Erwin Berkhof. Met als doel de Ford Fiesta R5 goed op punt te zetten voor de weldra volgende WK Rally van Ieper.

Na afgelopen week de korte Vechtdal Rally te hebben gereden, met een elfde plaats als resultaat, staat er voor Henk Vossen weer zo´n compacte wedstrijd op de planning. De ACtronics Achterhoek Rally gaat over 81 kilometers op snelheid, verdeeld over tweemaal drie klassementsproeven. Voor de organisatie is het een hele kluif om alles in goede banen te leiden, aangezien er maar liefst 120 equipes zijn aangemeld, waaronder diverse uit het buitenland. Volgens het tijdschema zou de eerste auto rond de middag op de eerste proef moeten starten terwijl die na zes KP’s van totaal dus 81 kilometer, plus een tussentijdse hergroepering van een uur, om 16.37 uur op het finishpodium wordt verwacht. Het tempo moet dus continu hoog zijn.

Voor Henk Vossen is de ACtronics Achterhoek Rally bij uitstek een gelegenheid om wat te experimenteren met de afstelling van de rally Ford Fiesta R5. Op 19 november zal de 75-jarige Limburgse rallycrack zich in Ieper vervoegen om daar deel te nemen aan de Rally van Ieper, die dit jaar voor het eerst gaat meetellen voor het wereldkampioenschap. Ieper heeft zo zijn specifieke kenmerken, met smalle, hobbelige en bochtige weggetjes door een glooiend landschap. “Daar hebben we waarschijnlijk een hele andere, veel zachtere afstelling van veren en dempers voor nodig dan waar we hier op glad asfalt mee rijden. Je ziet daar dat de bochten meestal worden afgesneden waarmee een hoop zand en modder op het asfalt wordt gekwakt. Om daar goed doorheen te komen heb je een soepel verende auto nodig. En dat kunnen we komend weekend in de ACtronics Achterhoek Rally, met zo’n twintig procent onverharde wegen, goed testen”, voorziet Vossen, die het klassement echter ook niet uit het oog zal verliezen. “Vorige week heeft een klein foutje me een klassering bij de eerste tien gekost en dat wil ik in Eibergen wel recht gaan zetten. Het deelnemersveld is nagenoeg gelijk aan dat in de Vechtdal Rally, dus met ruim tien snelle R5’s. Ik zal er weer goed voor gaan zitten”.

De ACtronics Achterhoek Rally, voorheen de Berkelland Rally geheten, speelt zich af in en rond de plaats Eibergen. Daar valt op zaterdag 3 oktober om 11.32 uur de startvlag voor een eerste ronde van drie KP’s, over 40,5 kilometer. Om 14.55 volgt een tweede ronde van dezelfde drie proeven, waarna om 16.37 uur het finishpodium wacht. In totaal is er dan 151 km afgelegd. Noch langs de proeven, noch op het serviceterrein zijn in verband met de coronapandemie toeschouwers welkom. Het Helichem Rallyteam roept dan ook de rallyfans op niet naar Eibergen te komen maar de rally te volgen via de livestream. Zie www.achterhoekrally.nl

Reacties