Doelpuntloze derby; VVV – Fortuna Sittard

De Strijd om Limburg blijft onbeslist. In een frisse Koel hadden VVV en Fortuna Sittard moeite om tot kansen te komen. Beide ploegen kwamen niet tot scoren en deelden dus de punten. Daarmee rijgt VVV weer een wedstrijd aan de ongeslagen reeks en blijven de Venlonaren in 2020 nog steeds zonder nederlaag.

Roel Janssen keerde voor de Limburgse derby terug in de defensie van VVV. De Venlonaar, die in het verleden ook de kleuren van tegenstander Fortuna verdedigde, nam zijn vertrouwde plek als linksachter weer in, waardoor Christian Kum naar het centrum schoof en Roy Gelmi op de bank moest plaatsnemen. Voor de geblesseerde Peter van Ooijen kwam de wedstrijd te vroeg: op zijn positie speelde Richard Neudecker. Voorin kreeg John Yeboah weer de voorkeur als linksbuiten.

De derby startte zoals verwacht met een veldoverwicht voor Fortuna. De gasten mochten de bal hebben van de Venlonaren, die gewillig terugplooiden op de eigen helft. Fortuna wist zich geen raad met de kleine ruimtes en had ondanks het vele balbezit grote moeite om dichtbij het doel van Kirschbaum te komen. Schoten uit de tweede lijn van Mark Diemers en Jorrit Smeets deden de Venlose defensie allerminst wankelen. Daar zette VVV, dat loerde op de tegenaanval, grotere kansen tegenover. Zo was een lange bal van Danny Post net niet aan Yeboah besteed, terwijl diezelfde Yeboah met een handige bal Neudecker probeerde te lanceren. Ook de Duitse aanvallende middenvelder wist Alexei Koselev niet echt op de proef te stellen. De grootste kans van de eerste helft was van diezelfde Neudecker, die met een vrije trap hoek Koselev tot het uiterste dwong. De Fortuna-doelman ronselde de bal uit de verre hoek. Op slag van rust was het nog even alle hens aan dek in de Venlose defensie na een vrije trap van Smeets en een kopbal van Amadou Ciss. Kirschbaum stond, net als zijn collega aan de andere kant, echter steeds op de goede plek en hield zijn doel schoon. Zo bleef de wedstrijd redelijk in evenwicht en gingen de ploegen rusten met een 0-0 stand.

VVV begon de tweede helft met wat meer aanvallende dadendrang. Zo werden de Venlonaren meteen gevaarlijk met een handige actie van Yeboah aan de linkerzijde en een kopbal van Nils Röseler. Na een minuut of tien werd het wedstrijdbeeld toch weer hetzelfde als in de eerste helft. Fortuna had de bal, maar kwam nauwelijks tot kansen, terwijl VVV speldenprikjes uitdeelde in de tegenaanval. Voor het laatste kwartier bracht De Koning Jerome Sinclair voor Yeboah. Die bekroonde zijn invalbeurt met zijn eerste balcontact bijna meteen met een treffer. De Engelsman kwam vanaf links naar binnen en poeierde de bal in de korte hoek. Koselev stond echter wederom goed op te letten en stond de Venlose voorsprong weer in de weg. Ook Evert Linthorst kreeg speeltijd van De Koning. Voor de laatste tien minuten mocht hij aantreden op de plek van de moegestreden Neudecker. De laatste minuten waren voor VVV. Een schot van de mee opgestoomde Pachonik belandde op de vuisten van Koselev en Darfalou zag zijn volley na een knappe aanname geblokt door de Fortuna-defensie. Omdat ook in blessuretijd twee pogingen van Opoku geen Venlose treffer meer opleverden en ook Fortuna het doel van Kirschbaum nauwelijks meer wist te bereiken, bleef het onbeslist en eindigde de derby met dezelfde stand op het scorebord als bij het beginsignaal: 0-0.

Met het puntje gaan de Venlonaren over FC Twente heen. Daarmee staat VVV op een knappe 13e plek op de ranglijst. Het gat met de directe degradatieplekken is inmiddels opgelopen tot 9 punten, terwijl Sparta en FC Emmen in zicht komen. Volgende week gaat VVV op bezoek in Drenthe op De Oude Meerdijk. Weet VVV de ongeslagen reeks ook in Emmen te handhaven, dan verdwijnen de degradatieplaatsen nog verder uit het zicht.

VVV-Venlo – Fortuna Sittard ( 0 – 0 ) 0-0
Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 7115
Gele Kaarten: Post, R.Janssen ( VVV-Venlo), Dammers, Damascan en Paalack ( Fortuna S.)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Röseler, Kum, R.Janssen, Bruns, Post, Neudecker, (Linthorst/82 ), Opoku, Darfalou, Yeboah (Sinclair/77 )
Fortuna Sittard: Koselev, Rota, Ninaj, Dammers, Cox, Smeets, Tekie (Carbonell/64 ), Diemers, Ciss (Frederiksen/88 ), Passlack, Damascan (Karjalainen/72 )