Henk Vossen maakt zich op voor de voorlaatste ronde van het Nationaal Rallykampioenschap

Foto: © Rallypicture.nl

Komend weekend wordt in het Twents/Sallandse land de bekende Hellendoorn Rally verreden. Het is de voorlaatste wedstrijd voor het Nationaal Rallykampioenschap, waarin de 74-jarige Limburgse rallycrack Henk Vossen nipt aan de leiding gaat. Dat het een bloedstollend spannende aangelegenheid wordt staat dus wel vast.

Slechts vier punten scheiden Henk Vossen en Lambert Parren, de twee protagonisten van de 2019 editie van het Nationaal Rallykampioenschap. Er zijn inmiddels al vijf rally’s gereden, waarin iedere coureur maximaal tweehonderd punten gescoord zou kunnen hebben. Henk Vossen heeft er 166, Lambert Parren 162. De eerstvolgende met 122 punten is Marc de Groot, die dus op ruime achterstand staat. Een goed resultaat van een van de twee titelpretendenten zou dus wel eens beslissend kunnen zijn voor de titel. De Hellendoorn Rally is vanouds de belangrijkste rally op eigen bodem. In het verleden telde hij zelfs mee voor het Europees Rallykampioenschap. In 1992 schreef Henk Vossen samen met Alex Luteijn de wedstrijd overigens op zijn naam. Dat succes evenaren zal nu een moeilijke, zo niet onmogelijke opgave blijken te zijn. Nagenoeg de hele gevestigde orde komt in Hellendoorn aan de start, zelfs gewezen kampioenen, voor wie het dit jaar een eenmalig optreden in ons land gaat worden. De R5-klasse, de hoogst haalbare rallycategorie in ons land, is met maar liefst dertien inschrijvingen sterk vertegenwoordigd, met onder andere Henk Vossen met zijn Ford Fiesta R5. De Tegelse ondernemer reed twee jaar geleden ook de Hellendoorn Rally, waarin hij toen knap vijfde werd. “Dat was een weekend met alleen maar regen en dus gladde asfaltwegen en modderige stukken onverhard. Er zijn er toen aardig wat van de weg gegleden maar ons is dat bespaard gebleven. Ik zou het niet erg vinden als het komend weekend opnieuw van dat soort weer wordt,” aldus Vossen, die in deze rally weer Lieke Bouman-Dautzenberg naast zich in de hot seat weet. “Erwin Berkhof is op vakantie en met Lieke heb ik de eerste twee rally”s van dit jaar ook gereden. Die samenwerking is toen uitstekend verlopen; ze is dus een volwaardige vervangster.”

De Hellendoorn Rally, die een kleine zestig inschrijvingen telt, start op vrijdagavond om 18.30 uur in manege t Oale Spoor in Hellendoorn. Na vier klassementsproeven wordt om 22.30 uur de eerste etappe afgesloten. Op zaterdag vindt om 8.15 uur de herstart plaats, waarna tien KP’s volgen, waaronder het voormalige motorcircuit De Luttenbergring, die weer terug is, en een geheel nieuwe proef in de buurt van Rijssen. Om 18.02 uur is het finishpodium gepland. De deelnemers hebben dan 170 wedstrijdkilometers afgelegd.

Reacties