Henk Vossen maakt zich op voor de vijfde ronde van het Nederlands Rally Kampioenschap

Foto: © Rallypicture.nl

Aanstaande vrijdagavond klinkt op het vliegveld van Breda het startschot voor de GTC Rally, de vijfde ronde van het Nederlands Rallykampioenschap. De Limburgse rallycrack Henk Vossen, die de tweede plaats inneemt in de tussenstand, zal daar met zijn vaste navigator Erwin Berkhof aantreden.

De GTC Rally, voorheen bekend als de West Brabant Rally, is een van de drie klassiekers op de rallykalender, met de ‘Nacht van Achtmaal’ als een van de hoogtepunten van het seizoen. Terwijl in het Brabantse dorp de bierkranen vol open staan om de duizenden rallyfans van een goede slok te voorzien, komen de auto’s op volle snelheid voorbij. De sfeer rond de klassementsproef De Hel is geweldig, ook al omdat de proef met zijn 22 kilometer lengte ieder jaar weer een scherprechter blijkt te zijn. Ook al omdat hij in het donker wordt gereden. “Een GTC Rally zonder Nacht van Achtmaal is als soep zonder zout,” oordeelt de 73-jarige Henk Vossen. “Die proef wordt nu al op de vrijdagavond gereden en maar liefst drie keer achter elkaar. Dat wordt al een hele slijtageslag op de eerste dag. Voor ons is het zaak van meet af aan scherp te zijn. Vol aan de bak dus. De focus zal vooral op concurrent Lambert Parren komen te liggen, die slechts twee punten voor staat op de ervaren Tegelse coureur. “Lambert en ik zijn in fel gevecht verwikkeld om de koppositie in het Nederlands Rally Kampioenschap. Hij was de eerste rally’s net wat sneller, maar de laatste rally was duidelijk voor ons. Vandaar het geringe verschil.”

Een rally midden in het vakantieseizoen brengt wel de nodige stress binnen het Helichem Rallyteam met zich mee. Maar liefst drie van de vier vaste monteurs zijn op vakantie. Alleen teammanager en hoofd techniek Lou Ambaum is op zijn post. Voor de gelegenheid hebben Martijn Willemsen, Dennis Findhammer en diens kompaan Swid zich bereid getoond de Ford Fiesta R5 regelmatig van brandstof, olie en banden te voorzien.

Gezien het startveld belooft het een mooi spektakel te worden. Maar liefst negen, en misschien wel tien potente R5 bolides treden op het vliegveld van Breda aan. De R5-klase is in elk land de absolute top van het nationale rallygebeuren en dat er in ons land zoveel aan de start verschijnen is een beloning voor de inspanningen die de rallyorganisaties zich hebben getroost. “Het zijn spectaculaire semi fabrieksauto’s, waarmee je echt heel hard kunt gaan. De onderlinge strijd is heftig en je weet nooit welke kant het op zal gaan. Ik hoop dat wij ons temidden van de tien snelsten kunnen scharen. Dat wordt al een hele toer,” voorspelt Henk Vossen.

De GTC Rally start op vrijdagavond om 19.30 uur op het vliegveld van Breda. Vervolgens worden er vijf klassementsproeven gereden, waaronder driemaal de beruchte De Hel. Om 0.32 uur wordt de eerste etappe afgesloten. Op zaterdag om 11.48 uur gaat de tweede etappe van start waarna er tien proeven moeten worden gereden. Om 18.19 uur wordt de rally afgesloten met de Super Special Breda Airport, waarop voor de snelste equipes extra bonuspunten te verdienen zijn. Om 18.38 uur wordt de finish verwacht. De equipes hebben dan 481 kilometer afgelegd, waarvan 186 op snelheid.

Reacties