“Groot succes voor sportproject ‘Delen in Meedoen’ voor kinderen in de Blerickse wijk Vastenavondkamp”

Foto: Delen in Meedoen.

Het sportproject ‘Delen in Meedoen’ in de Blerickse wijk Vastenavondkamp is een groot succes. Door het project zijn ongeveer veertig kinderen gaan sporten die dat daarvoor nauwelijks deden. Hiermee is het doel gehaald om kinderen, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar die leven op het niveau van bestaansminimum, in georganiseerd verband aan het sporten te krijgen. Op woensdagmiddag 20 maart is er een feestelijke afsluiting in sportzaal Muspelheim. Deelnemers en hun ouders zijn hiervoor uitgenodigd. Zij zullen dan uit handen van de sportcoach en een wethouder een certificaat en een medaille ontvangen.

De sportactiviteiten werden elke woensdagmiddag helemaal gratis aangeboden in sportzaal Muspelheim met een professioneel sportprogramma en een gekwalificeerde sportcoach. Het sportprogramma was afgestemd op de behoefte van de kinderen. De organisatoren hadden ook voor voldoende materialen en sportkleding (t-shirts en hesjes) gezorgd.

Met het sportproject ‘Delen in Meedoen’ hebben kinderen geleerd om spelenderwijs hun eigenwaarde en zelfvertrouwen verder te ontwikkelen. Hun talenten werden zo ook als middel ingezet om onderlinge binding in de buurt en de school te verbeteren. Door de activiteiten voor de kinderen hebben de organisatoren ook de ouders bereikt en verkenden zij gaandeweg ook hun behoeften op het vlak van veiligheid in de wijk.

Delen in Meedoen is een samenwerkingsverband van Stichting Groenewold, basisschool Mikado, Stichting Syriërs voor Nederland (SvNL), Werkgroep Bindkracht en de Gemeente Venlo en werd financieel ondersteund door het nationale Kansfonds. Het sportproject ging van start op 5 september en stond onder leiding van sportcoach Nadya Abou Salman die in 2016, samen met haar man en twee kinderen, als oorlogsvluchteling uit Syrië in de wijk is komen wonen. In Syrië was zij coach van het Nationale Basketbalteam. Ook in Nederland wil zij deze sport promoten.

In de Vastenavondkamp zijn 600 huishoudens waarvan 223 huishoudens met kinderen. Ongeveer 63% van de inwoners heeft een migratie-achtergrond. De deelname aan sport in clubverband ligt in Blerick-Noord op 59%, dat is het laagste van heel Venlo en onder het landelijke gemiddelde van 75% (bron: Jeugdmonitor). Het percentage jeugdigen dat psychosociale problemen ervaart ligt op 7%, terwijl het gemiddelde voor Venlo 4% is (bron: GGD). Vastenavondkamp kwam vaak negatief in het nieuws. De wijk kent echter ook veel positieve en mooie initiatieven zoals Delen in Meedoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen