VVV-Venlo; Seizoensoverzicht Eredivisie

Foto: Facebook VVV-Venlo.

Het seizoen vordert gestaag. Twee derde van de wedstrijden zit erop en dat is een mooi moment om eens terug te kijken naar de afgelopen 22 speelronden. VVV-Venlo draait heerlijk. De club laat haar tanden zien in de Eredivisie, de competitie dus waar de Venlonaren de afgelopen jaren weer naar smachtte. Een keurige plek in de middenmoot is de huidige stand van zaken en dat terwijl VVV voor menig voetbalkenner en journalist degradatiekandidaat nummer één was. Natuurlijk, we zijn er nog niet, maar hoe het nu loopt had geen enkele Venlonaar durven dromen. Als een soort Asterix van de Eredivisie verweren de Venlonaren zich kranig tegen iedereen die het de geelzwarten probeert lastig te maken.

Het begon allemaal op 12 augustus. In de transferperiode was VVV-Venlo actief geweest maar had het haar kampioenen van vorig jaar niet verloochend. Sterker nog, de meeste spelers van de kampioensploeg bleven in de basis staan. Die zondagmiddag 12 augustus liep heel Venlo uit voor het treffen met Sparta, dateen jaar voor VVV-Venlo kampioen werd in de Jupiler League en dus een jaar meer ervaring had op het hoogste niveau. Eindelijk weer Eredivisie in het ‘Stedje van lol en plezeer’. Men mocht trots zijn op VVV. Het was kort voor rust toen Leemans een droge schuiver achter doelman Kortsmit knalde. Met zijn chocolade rechterbeen! Het was het begin van een Venloos feestje en een doorreis door de grotere stadions in het Nederlandse voetbal. Tissoudali en Van Crooij maakten de overwinning uiteindelijk compleet door ieder een treffer voor hun rekening te nemen.

Een weekje later moesten de Venlonaren op bezoek in Enschede. Uitwedstrijden en VVV zijn nooit een goede combinatie geweest. In het laatste Eredivisie-seizoen van VVV-Venlo in 2012-2013 pleitte Hai Berden zelfs voor de verbanning van het zwarte uittenue. Het outfit zou ongeluk over VVV afroepen. Nu, vier jaar later, trad VVV aan in een wit-blauwe uittenue. Of het te maken had met de kleur is niet duidelijk maar er werd gewonnen in Enschede. En hoe! Het doelpunt Van Crooij komt nog regelmatig voorbij als op Google wordt gezocht naar de ‘Mooiste Eredivisiegoals seizoen 2017/2018’. FC Twente bleef met een 1-2 nederlaag achter in haar eigen tempel en de Venlose spelersbus mocht 3 punten mee naar huis nemen.

Eind augustus was Ajax de eerste club die VVV op haar knieën kreeg. VVV verweerde zich kranig en lang leek het alsof Ajax er niet doorheen ging komen. Uiteindelijk werd de wedstrijd op individuele klasse beslist. VVV ging onderuit met 2-0.

Het was geen klap voor de Venlonaren. De op papier lastig uitwedstrijden bij FC Groningen en Vitesse leverden ieder een punt op. Het nodig geluk zat erbij maar geen Venlonaar die zich daar nog over beklaagt. Ook de thuiswedstrijd tegen PEC werd afgesloten met een 1-1 gelijkspel. Op dat moment heerste er voor het eerst teleurstelling. VVV miste na rust namelijk verschillende kansen op overwinning…

September werd afgesloten met een 2-0 overwinning op Excelsior in Rotterdam. Het doelpunt van Leemans staat bij velen in het geheugen gegrift. Met een heerlijke stiftbal verschalkte hij de doelman en VVV bestormde daarmee zonder problemen de middenmoot. De maand september werd afgesloten zonder nederlaag.

Hoe vruchtbaar de maand september was, zo onvruchtbaar was de maand oktober. In de thuiswedstrijd met PSV moesten de mannen van Steijn maar liefst zes keer aftrappen. Eenmaal voor het begin van de wedstrijd, daarna nog vijf keer na een tegentreffer. VVV voetbalde keurig mee tot de 60e minuut, kwam zelfs op voorsprong maar moest mede door een rode kaart van Promes uiteindelijk haar meerdere erkennen in de kampioenskandidaat: 2-5.

Pijnlijker waren de twee nederlagen tegen ADO en Heracles. VVV leek het even helemaal kwijt. Tegen ADO werd er een 2-0 thuisnederlaag geleden en in Almelo was VVV machteloos tegen de plaatselijk trots. Heracles zegevierde met 3-0 waarbij doelman Unnerstall, tot dan iedere week een rots in de branding, bij twee doelpunten in de fout ging. Het tekent de kwaliteit van de Duitse doelman dat hij na die wedstrijd gewoon doorging met wat hij de maanden ervoor al zo vaak had gedaan: punten pakken voor VVV!

November werd gestart tegen medepromovendus NAC Breda. Een bloedeloze 0-0 was het resultaat. Als je een Venlonaar vraagt naar de hoogtepunten van deze wedstrijd kan niemand er eentje noemen. De paniek sloeg lichtjes toe bij de buitenwereld. Al drie wedstrijden op rij wisten de Venlonaren immers niet te scoren. In tegenstelling tot de angstige gevoelens in de buitenwereld, heerste intern nog steeds een serene rust.

Zoals het in het voetbal gaat, was iedereen een week later alle kritiek weer vergeten. Met een vijfmans verdediging verweerde VVV zich namelijk kranig in de Rotterdamse Kuip. Feyenoord kwam pas na rust om 1-0 en had daarna een reeks kansen om VVV een beslissende klap toe te dienen. Maar Unnerstall was het die met een reeks miraculeuze reddingen en reflexen zijn doel schoon hield. Toen VVV in de 86e minuut voor het eerst aan mocht leggen voor een corner bleek hoe belangrijk een training wel niet kan zijn. Door een volley van afstand van Van Bruggen na een ingestudeerde hoekschop kwam VVV tegen alle verhoudingen in op 1-1. Een punt was binnen en dat werd goed gevierd in Venlo.

De wedstrijd tegen Willem II op 25-11-2017 was voor de neutrale voetbalfan een feest. Na een 3-1 voorsprong kwamen de ogenschijnlijk zwakke Tilburgers in het laatste kwartier van de wedstrijd terug. De Tricolores hadden nog weinig uitgericht maar scoorden de 3-3 na 93 minuten voetballen. Venlo huilde. Weer werden er duren punten verspeeld.

December werd begonnen met een nederlaag tegen AZ. Het ging na afloop vooral om de broedertwist tussen Ralf (VVV) en Mats (AZ) Seuntjens. De week voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ had de pers als veel gezegd en geschreven over de twee broers en uitgerekend Ralf Seuntjens kopte de bal in het doel. Helaas verschalkte hij daarmee zijn eigen doelman en hielp daarmee AZ in het zadel. Iedereen had op dat moment compassie met de arme Ralf.
Maar diezelfde Ralf was getergd tot op het bot en in de lastige uitwedstrijd bij Heerenveen was hij het die mede verantwoordelijk was voor een punt in het Hoge Noorden. De 2-2 bij SC Heerenveen was een prima resultaat!

De midweekse wedstrijd tegen FC Utrecht was daarna vooral saai. De supporters werden bepaald niet getrakteerd op een feestje. De FC uit Utrecht ging er met een 1-0 overwinning vandoor. Sinds de overwinning op Excelsior in september had VVV niets meer gewonnen en voor het eerst dit seizoen kwam de rode streep een beetje te dichtbij.

Maar 16 december 2017 ging vervolgens de geschiedenisboeken in. In Kerkrade had VVV nog nooit gewonnen in competitieverband. Dat knaagde bij iedereen. Maar liefst elf bussen reisden mee naar de uitwedstrijd tegen Roda JC. Getrakteerd op goed spel werden ze niet, maar daar zal elke Venlonaar na afloop maling aan hebben gehad. Het was de 76ste minuut van de wedstrijd. Leemans speelde zich vrij en plaatste de bal met een droge schuiver over het stroeve kunstgras onder doelman Jurjus in de hoek. Het uitvak ontplofte: EIN-DE-LIJK een overwinning in Kerkrade!

Het bleek de opmars voor iets moois. Op Kerstavond kwam Heracles Almelo op bezoek. In de Venlose spits stond dit seizoen al tijden een Duitser: Lennart Thy. Hij werd bewierookt voor zijn spel, zijn kracht, zijn inzicht maar hij deed een ding niet wat een spits wel gevraagd wordt te doen: scoren. Daar kwam die feestelijke dag verandering in. Met tegenzin (Thy vond het maar raar dat er op Kerstavond gevoetbald werd) daalde hij de trap af, De Koel in. Klaar voor negentig minuten voetbal: niet omdat hij wilde, maar omdat hij moest! Het werd zíjn wedstrijd. Met een hattrick gooide hij meteen alles van hem af. De Duitser maakte zich daarmee nog populairder bij het Venlose publiek. Het nummer ‘Let it Be’ van The Beatles heeft voor menig VVV-supporter vanaf die dag een andere tekst gekregen…

Na de winterstop stonden de wedstrijden tegen ADO en NAC op het programma. Bij ADO pakte VVV een laat punt, waar er zomaar drie behaald hadden kunnen worden als er wat zorgvuldiger met de handvol kansen was omgesprongen. Bij NAC pakten de Venlonaren zelfs de volle buit! Wederom was het Thy die prachtig scoorde!

Op 1 februari trapte VVV af voor haar jubileumweek waarin er op 4 februari tegen Feyenoord thuis gespeeld zou worden waarna er de echte verjaardag de uitreis naar Tilburg wachtte. Feyenoord thuis werd ook een wedstrijd om nog lang aan terug te denken. Met passie, inzet en strijd pakte VVV, gehuld in fraai vormgegeven jubileumshirts, de volle buit tegen de regerend landskampioen! Dat had toch niemand durven dromen. De euforie en de passie van het Venlose publiek op het moment van het laatste fluitsignaal zal nog lang blijven rondspoken in de gedachten van de VVV-supporter.

Hoe anders was dat afgelopen woensdag. Een zwak spelend VVV-Venlo ging terecht onderuit in Tilburg. De ploeg had een ‘off-day’ zoals dat dan zo mooi heet en dat eigenlijk pas voor de eerste keer dit seizoen. Kan gebeuren. De Venlose fans zijn de rest van dit seizoen al enorm verwend!

Gisteren tegen AZ speelde VVV een knappe 0-0. Het was met hangen en wurgen maar met een punt in Alkmaar mag je meer dan tevreden zijn. Teamwork was gisteren de sleutel tot succes. En juist dat ‘teamwork’ zorgt ervoor dat VVV zeer lastig te bespelen is.

Dit VVV is hard op weg zich voor altijd onsterfelijk te maken bij de supporters. De term ‘één team, één taak’ sluit perfect aan de bij hoe de club er op dit moment voor staat. Handhaven doen we met z’n allen. En we zijn hard op weg om dit doel te realiseren, maar we zijn er nog niet!


 

Bron: http://www.vvv-venlo.nl/

article
39232
VVV-Venlo; Seizoensoverzicht Eredivisie
Het seizoen vordert gestaag. Twee derde van de wedstrijden zit erop en dat is een
https://venlo.nieuws.nl/sport-in-venlo/39232/vvv-venlo-seizoensoverzicht-eredivisie/
2018-02-12T07:53:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2017/04/14220817/VVV-Venlo.jpg
nieuws, Sport