Maak het ze niet te makkelijk; Inbraakpreventie tips

06 jul , 10:32 Nieuws
281 harmalarm maakhetzenietgemakkelijk
Maak het ze niet te makkelijk.
De zomerperiode dagen staan weer voor de deur. Met ruim 60.000 inbraken per jaar in Nederland is het belangrijk om uw woning te beschermen tegen inbrekers. Om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een aantal tips opgesteld om de kans op inbraak te verkleinen.
Tip 1: Zorg voor een veilige woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie. Dit maakt het voor de inbrekers lastiger om binnen te komen. De kans op een geslaagde inbraak in een woning met een PKVW-certificaat ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk. Bij oudere woningen kan dat verschil zelfs oplopen tot wel 90 procent.
Tip 2: Zet inbrekers in het licht en in het zicht.
Goede buitenverlichting zorgt ervoor dat voorbijgangers zicht hebben op ongenodigde gasten. Inbrekers staan namelijk niet graag in het zicht, want dit kan ervoor zorgen dat er een beter signalement aan de politie gegeven kan worden. Doe dus altijd bij het verlaten van uw woning de buitenverlichting aan of schakel de tijd- of bewegingssensor in. Zorg er tevens voor dat deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle onmogelijk.
Tip 3: Schaf een gecertificeerd sleutelkluisje of slot met code aan
Vanwege een groot inbraakrisico is het belangrijk dat sleutelkluisjes gecertificeerd zijn. Gecertificeerde sleutelkluisjes zijn stukken veiliger en minder makkelijk open te breken. Bij sommige woningcorporaties kan een gecertificeerd sleutelkluisje in de huur worden meegenomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw woningcorporatie.
Tip 4: Sluit altijd alle ramen en deuren
Het forceren van ramen en deuren is een van de meest voorkomende manieren voor een inbreker om een woning binnen te komen. Sluit daarom altijd alle ramen en deuren. Ook als u maar even weggaat. Dit geldt ook voor de garage, berging, ramen en deuren op de bovenverdieping.
Tip 5: Bel altijd 112 bij een verdachte situatie
Ziet u een verdacht persoon of een verdachte situatie, bel dan altijd 112. Door tijdig te bellen met 112 kan de politie misschien een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Maar liefst 80% van alle aanhoudingen in verband met woninginbraken is te danken aan de alertheid van burgers.
Tip 6: Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep
Burgers spelen een steeds actievere rol bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. Door lid te worden van een (digitale) buurtpreventiegroep kunnen bewoners elkaar informeren over verdachte zaken in de wijk of straat. Er bestaan verschillende digitale vormen van buurtpreventiegroepen, zoals Veiligebuurt.nl en BuurtApp.
Meer tips of informatie over inbraakpreventie kunt u vinden op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid of van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.