Excursie Het Limburgs Landschap: Kruidenwandeling Groote Heide

06 jul , 18:34 Nieuws
madelief kruidenwandeling nelly schouenberg 1
© Nelly Schouenberg.
In natuurgebied Groote Heide vindt woensdag 10 juli een kruidenwandeling plaats. De excursie start om 10:00 uur vanaf Infocentrum Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, 5915 PS in Venlo. De excursie duurt circa 2 uur. Stevig schoeisel dragen is aan te raden. Meer informatie over deelname en het reserveren van tickets via: www.limburgs-landschap.nl/kalender .
Kan je dat eten dan?
Al wandelend door de natuur op de Groote Heide in Venlo maken de wandelaars kennis met diverse kruiden. De deelnemers zien de planten in hun natuurlijke omgeving, en leren op een leuke manier de bijzondere kenmerken en gebruiken van de kruiden kennen. Veel van wat wij tegenwoordig zien als onkruid (ongewenst kruid), is eetbaar en meestal nog erg smakelijk ook. Andere planten kunnen weer giftig zijn en weer anderen vormen de basis voor onze huidige medicijnen.
Zo heeft de wilgenbast ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen, als gevolg waarvan aspirine is ontstaan. De blaadjes van duizendblad kunnen rechtstreeks gebruikt worden om op wondjes of huiduitslag te leggen en madeliefknopjes hebben een heerlijke nootachtige smaak. Van de paardenbloem is de hele plant eetbaar: het blad en de bloemen zijn rijk aan vitaminen A en C. Wilde marjolein is een meerjarige, kruidachtige plant die vooral in de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken wordt gebruikt. De nectar van deze plant heeft een suikergehalte van 76%. Hier komen dan ook veel insectensoorten en vlinders op af.