De maat is vol: duimschroeven worden aangedraaid bij hondenverwaarlozer in Venlo

20 sep , 10:50 Nieuws
lid hond
Drie keer is scheepsrecht: voor de derde keer in enkele jaren  tijd heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) in overleg met de rijksdienst  RVO een of meerdere honden weggehaald bij een inwoner van Venlo wegens ernstige verwaarlozing. De man is vorige week gehoord voor een proces-verbaal en binnenkort buigt  het Openbaar Ministerie (OM) zich over de zaak. Sinds begin dit jaar heeft de officier van  justitie door een wetswijziging de mogelijkheid om een fors houdverbod te eisen. De RVO  heeft vorige week aan de beklaagde te kennen gegeven de duimschroeven verder aan te  draaien: bij elke geconstateerde verwaarlozing van dieren worden deze onherroepelijk meegenomen zonder mogelijkheid om in beroep te gaan.
Inslapen
De eigenaar van de honden heeft de afgelopen jaren vele lasten tot verbetering opgelegd gekregen, deze eerst steevast genegeerd, uiteindelijk toch uitgevoerd en is vervolgens weer in  herhaling getreden. Tweeëneenhalf jaar geleden kwam de inspecteur van de LID na een melding  via Meldpunt 144 voor het eerst op het adres en trof toen een zwaar verwaarloosde New Foundlander aan die niet meer in de benen kon komen. De hond bleek een onbehandelde, opengesprongen tumor te hebben waar de maden zich in hadden verschanst (miyasis). Het dier is in bewaring genomen en met spoed naar een dierenarts gebracht, waar het niet meer te redden bleek en moest worden ingeslapen.
Opgelegde lasten
Begin 2023 trof de inspecteur tijdens een nieuwe controle een Labrador en een Poedel aan op het adres. De Labrador was veel te dik en de Poedel had een onverzorgde, vervilte vacht. De eigenaar kreeg van de RVO lasten opgelegd om de situatie te verbeteren, die hij in de wind sloeg. Daarop heeft de inspecteur de Labrador zelf meegenomen naar een dierenarts waar een behandelplan werd opgesteld dat de beklaagde diende op te volgen. De Poedel kreeg een lift naar de trimsalon. Er is door de rijksdienst bij de beklaagde een dwangsom geïnd van honderden euro’s en de kosten van de dierenarts en de hondentrimmer zijn op hem verhaald, waarna de tijd tot januari 2024 geruisloos voorbij ging. De man hield zich netjes aan de regels.
Veel te mager
In die maand trof de inspecteur op het adres nieuwe aanwas: de Labrador had recent zes pups gekregen waardoor haar voedingsconditie niet goed te controleren was. Wél was de Poedel opnieuw vervilt en werd door de inspecteur wederom naar de trimsalon gebracht voor behandeling. Drie maanden later bleken de pups tijdens een hercontrole veel te mager en liepen alle honden in een betegelde tuin vol uitwerpselen, waar een nieuwe last voor werd opgelegd. Een kleine twee weken later bleek de situatie onveranderd en zijn alle dieren meegenomen.
Retour
Omdat de eigenaar alle opgelegde lasten vervolgens betaalde, het huis op orde maakte en zijn Labrador en Poedel terugeiste, gingen deze dieren in juni retour. Van de pups deed hij afstand. Bij de laatste controle eind augustus trof de inspecteur beide dieren weer in de oude conditie: veel te dik en vervilt. De Poedel is opnieuw in bewaring genomen. Met de Labrador kan de man zich geen overtreding meer permitteren.
Strenge straffen
Als alle bestuursrechtelijke mogelijkheden niet tot een definitieve oplossing leiden voor de dieren, kunnen de inspecteurs van de LID overgaan op strafrecht. Dat biedt sinds begin dit jaar aanvullende mogelijkheden die niet alleen gericht zijn op het straffen van de verdachte, maar ook op de bescherming van dieren. De maximale gevangenisstraf voor dierenverwaarlozing en -mishandeling is verhoogd van drie naar vijf jaar, de maximale geldboete is opgekrikt van 20- naar 90duizend euro en er is een zeer streng houdverbod ingevoerd dat de rechter in de schrijnendste gevallen kan opleggen tot levenslang. Dat verbod wordt elk kwartaal door de inspectiedienst gecontroleerd en een overtreding betekent onmiddellijke inbeslagname van de dieren en een celstraf die oploopt bij verdere recidive.
© Dit is een officieel persbericht van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID).